България не предоставя добри условия за мигрантите, твърди белгийски съд

Медиите определят случая като странен прецедент

Бежанци се редят на опашка за храна на гръко-македонската граница Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Бежанци се редят на опашка за храна на гръко-македонската граница Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Условията за прием на мигранти в България са незадоволителни. Това се посочва в три отделни решения на съдия от Съдебния съвет за чужденците в Белгия, съобщава БНР.

Според правилата на ЕС молбите на мигрантите за предоставянето на бежански статут трябва да бъдат разглеждани от държавата, от която те са влезли в Общността. Белгийският съдебен съвет се е произнесъл по три отделни случая на непълнолетни непридружени афганистанци, влезли в ЕС от България. Решението е цитирано от местни медии, които уточняват, че подобно становище създава прецедент в неизпълнението на политиката на ЕС в областта на убежището.

Тримата мигранти са подали молби за закрила в нашата страна. Българските власти са снели пръстовите им отпечатъци, както предвиждат процедурите. Според белгийската инстанция обаче афганистанските младежи не могат да очакват, че молбите им ще бъдат разгледани справедливо у нас.

Според решението на белгийските съдебни власти, младите афганистанци "в никакъв случай" не бива да бъдат връщани в България. Отбелязва се, че България е изразила пълна готовност да ги приеме обратно. Медиите определят случая като "странен прецедент", особено защото тримата афганистанци не попадат в описанието за "уязвими", а са здрави младежи. 

През 2014 белгийският държавен секретар по убежището и миграцията реши временно да не бъдат връщани бежанци към България заради лошите условия в приемните центрове. Решението тогава бе свързано с призива на Върховния комисариат за бежанците към ООН ЕС да не прилага към България регламент, според който бежанците да бъдат връщани в страната, от която са навлезли в Европа.

Последни новини
Още от Новини