Плевнелиев: По време на мандата ми България бе остров на стабилност

Голямата заплаха за България е да пропусне момента на новата вълна на интеграция, която неминуемо предстои

Росен Плевнелиев, президент на България. Снимка: Scott Eells/Bloomberg Росен Плевнелиев, президент на България. Снимка: Scott Eells/Bloomberg

„В края на мандата ми икономиката е в подем. За 2015 ръстът беше 3%, за 2016 очакваме 3,6% -  това е вторият най-добър резултат в ЕС. Дефицит няма, България е с излишък 1,6% от БВП“. 

Такава равносметка направи президентът Росен Плевнелиев по време на втората годишна среща на правителството с бизнеса, организирана от в. "Капитал", предава Investor.bg.

„Моят мандат протече по време на нови геополитически реалности - напрежение, противопоставяне на глобални сили, невиждано от Втората световна война, терористични атаки, невиждана миграционна вълна. Въпреки бурите България бе остров на стабилност, получи голямо международно признание за водената принципна външна политика“, заяви Плевнелиев. 

„Аз съм убеден европеец. За мен Европейският съюз (ЕС) не е външна политика, а моето семейство. Провеждах последователна и категорична проевропейска политика. Давах всичко от себе си в подкрепа на обединена и силна Европа, която да мине през кризите и да бъде по-силна от тях“, каза Плевнелиев, призовавайки страните да не се затварят в националните измерения на тези кризи.

Неговата равносметка, обръщайки се пет години назад, гласи, че търговията на България с Китай, Виетнам и Турция се е удвоила.

„В този мандат зададохме иновацията, енергийната ефективност, либерализацията и диверсификацията като основни приоритети“, очерта той.

Той изброи още пакета закони в сектор сигурност, напредъка в реформирането на съдебната власт.

„Разкрити са 17 хил. нови работни места за млади хора в областта на информационните технологии. България получи наградата за аутсорсинг дестинация в Европа, днес сме номер три в света. Автомобилостроенето е един от най-добре развиващите се сектори в България, като формира 5% от брутния продукт и осигурява 35 хил. работни места“, заяви държавният глава. 

ЕС не е формално обединение на държави и чиновници, той е проект за мир. Нашата мечта е за мир, който се постига чрез ценности и върховенство на закона, а не чрез силата.

„Имаме национална програма за развитие, която е плод на пълно политическо съгласие, има пълна съгласуваност между бюджета, еврофондовете и националните интереси. Има 350 км. нови магистрали, 2 хил. км. нови пътища, метро, 51 нови пречиствателни станции, 19 регионални системи за управление на отпадъците. Модернизацията на България трябва да бъде кауза на всички правителства“, заяви Плевнелиев.

"Данъчните приходи са преизпълнени с 2,1 млрд. лв., приходите и броят на туристите са рекордно високи. Усвоените пари са 96%. България е на плюс от първия програмен период със 17 млрд. лв. Към днешна дата държавният фискален растеж е рекордно висок, имаме исторически най-ниски лихви върху държавния дълг и кредитите на гражданите", отбеляза още той.

„Досега в българската енергетика единствените печеливши бяха една група олигарси. С националната програма за развитие приоритет на енергийна ефективност са българските граждани. Тази програма се превърна в успешен пример за работа. 17 700 панелки, 2,7 млн. българи живеят в тях и ще икономисат 700 млн. лв. на година от консумация на ток. Цената на техните имоти ще скочи с 15 млрд. евро, изтъкна президентът.

„Както в България, така и региона, виждаме сблъсъка между олигархичния модел на икономика и истинското предприемачество“, заяви още той, като призова реформата в съдебната система да се ускори, а борбата с корупцията да се приоритизира.

„България вече има програмата за развитие 20/20, заедно трябва да изградим и програмата 20/30“, категоричен бе той.

Плевнелиев обърна внимание на състоянието на Европейския съюз и опасностите, които предстоят. 

Голямата заплаха за България е да пропусне момента на новата вълна на интеграция, която неминуемо предстои, да дойдат политици, които да вдигнат едни лозунги за българските производители, за „произведено в България“ и страната да се самоизолира под мотото „вижте колко е несигурно в ЕС. Хайде да си живуркаме в ъгъла на Балканите и да си гледаме националното, българското“.  

„2016 отвори нови още по-големи рани. След шока от Brexit и избора на Доналд Тръмп 2017 е критична за ЕС. Предстоят решаващи избори във Франция, Германия и Италия. ЕС трябва да се готви за нови шокове. Тръмп може и да направи американската икономика по-богата и по-силна, но той не е морален компас за хората. Какво избираме - пари или ценности? Той е символ на национализма, не вярва на европейската интеграция, а също вярвам, че не я и разбира. Руският президент Владимир Путин не иска да стабилизира ЕС. По-лошото предстои“, добави Плевнелиев.

Според него голямата заплаха за България е да пропусне момента на новата вълна на интеграция, която неминуемо предстои, да дойдат политици, които да вдигнат едни лозунги за българските производители, за „произведено в България“ и страната да се самоизолира под мотото „вижте колко е несигурно в ЕС. Хайде да си живуркаме в ъгъла на Балканите и да си гледаме националното, българското“.

„Който е пасивен, когато Европа се променя, ще предаде националния интерес да бъдем равни на другите европейски народи. Когато падаше Берлинската стена, Scorpions пяха за вятъра на промяната, че всички ние мечтаем за вятъра на промяната. Чудя се понякога защо толкова удобно мнозина заровиха мечтата, забравиха песента и същото това поколение, което събори берлинската стена, днес изгражда нови стени на разделение в самото сърце на Европа. Нима трябва да разрушим ЕС, за да разберем какво сме имали. ЕС не е формално обединение на държави и чиновници, той е проект за мир. Нашата мечта е за мир, който се постига чрез ценности и върховенство на закона, а не чрез силата“, заяви още Плевнелиев.

Последни новини
Още от Новини