В индексите на SEE Link влизат шест нови компании от Сърбия и Словения

Общият брой на компании, които съставят индексите, става 16

Снимка: Ralph Orlowski/Bloomberg Снимка: Ralph Orlowski/Bloomberg

Шест нови компании от Сърбия и Словения се включват в индексите на регионалната платформа за търговия на ценни книжа SEE Link - SEE LinX и SEE LinX EWI, съобщиха от Българската фондова борса (БФБ - София).

Така компаниите, които съставят SEE LinX и SEE LinX EWI, вече са 16, като по този начин регионалният пазар има по-голямо представителство, предаде Investor.bg

След като фондовите борси в Белград и Любляна станаха активни членове на регионалната платформа в края на миналата година, съставът на индексите беше преразгледан с цел да се включат нови компании, така че да има по-широко представителство на регионалния пазар.

Новите шест компании са:

Energoprojekt holding a.d., Beograd (Belgrade Stock Exchange)
NIS a.d. Novi Sad (Belgrade Stock Exchange)
Gorenje, d.d., Velenje (Ljubljana Stock Exchange)
Krka, d. d., Novo mesto (Ljubljana Stock Exchange)
Petrol, d.d., Ljubljana(Ljubljana Stock Exchange)
Zavarovalnica Triglav, d.d., Ljubljana (Ljubljana Stock Exchange)

Така в състава на индексите са включени общо 5 компании от Хърватия, 4 от Словения, 3 от България, 2 от Сърбия и 2 от Македония.

Изчисляването на индексите с нов състав започва от днес, 16 януари 2017.

Индексът SEELinX е базиран на пазарната капитализация на включените емисии обикновени акции, коригирана с фрий-флоута на всяка от тях, като максималното тегло на една емисия е 10%. Другият индекс SEELinX EWI е базиран на промяната на цените на акциите, включени в него, като всяка една от участващите емисии е с равно тегло.

Базовото ниво на всеки индекс се определя на 100 пункта и се изчислява в реално време в евро.

SEE Link e проект, стартиран от борсите в България, Македония и Хърватия с цел да се създаде регионална инфраструктура за търговия на ценни книжа, листвани на тези пазари. През 2014 трите борси регистрираха обща компания със седалище в Скопие.

SEE Link вече дава достъп до общ пазар с капитализация от 38,5 млрд. долара и повече от 500 ценни книжа, които отговарят на условията за търговия. Общо 27 инвестиционни дружества (брокерски къщи) имат право да търгуват чрез SEE Link. В допълнение седем членове на Белградската борса са в процес на лицензиране за търговия чрез платформата.

Още три оператора се подготвят в момента за свързване към SEE Link -  борсите в Атина, Баня Лука и Черна гора.

Последни новини
Още от Новини