Австрийският канцлер обвини Източна Европа в експорт на безработица

Керн: Трябва да се позволи на бизнеса да наема австрийци с предимство

 Австрийският канцлер Кристиян Керн. Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg Австрийският канцлер Кристиян Керн. Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg

Австрийският канцлер Кристиян Керн заяви, че ще поиска от ЕС да позволи на местните предприемачи да отдават предпочитание на "родните" кандидати за работа при подбор на нов персонал. Той се позовава на необходимостта от борба с тенденцията, налагана от страните от Източна Европа "да изнасят безработицата в Австрия", пише Die Presse.

Керн поставя на преден план "необходимостта да се ограничи достъпът до пазара на труда за най-бедните страни в ЕС".

"Няма смисъл да поддържат догми и правила, които да не дават предимство на гражданите на ЕС да осигуряват прехраната си."

Страни като Австрия са "под огромен имиграционен натиск", а страните на произход трябва да се борят с изтичането на мозъци, причинено от напускането на работна сила, казва Керн.

Милиони граждани от страните от Източна Европа (включително и България) са напуснали държавата си през последните няколко десетилетия в търсене на по-добър живот в САЩ или Западна Европа, заявява австрийският канцлер.

Изказването се свързва с предстоящите избори, на които Социалдемократическата партия на Австрия (SPÖ) работи, за да се намали влиянието на националистическата Партия на свободата преди датата на избора, уточнява Die Presse.

Последни новини
Още от Новини