Подаръкът на Тръмп за Драги

Задава ли се по-голяма инфлация отвъд Океана

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Ако инвеститорите продължат да купуват долари, повлияни от предизборните обещания на Доналд Тръмп и засилването на щатската икономика, това няма как да не се отрази и на икономиката на еврозоната. Това смята икономистът от Oxford Economics Таха Саей, пише Bloomberg.

Според него президентът на ЕЦБ Марио Драги и неговия екип подценяват колко бързо може да се ускори инфлацията след последните спадове на еврото.

В ново си изследване Саей разглежда сценарий, при който средният ръст на цените в еврозоната достига 2% още през второто тримесечие на годината и се колебае около това ниво в средносрочен план.

Графика: Bloomberg 

Анализът на Саей е в силен контраст с прогнозите на ЕЦБ, според които инфлацията средно ще се ускори до 1,7% до 2019, което не е в унисон с целевото ниво на централната банка от 2%. Инфлацията в еврозоната се покачи до 1,1% през декември.

Изследването на Oxford Economics посочва, че ако еврото отслабне, евентуално достигайки паритет с долара, това ще има по-силно въздействие върху инфлацията в еврозоната в сравнение с изчисленията на ЕЦБ, а ефектът няма да е еднократен. Има три причини за това, пише Саей.

Първо, потребителите купуват повече вносни стоки и услуги, което е с 9 процентни пункта повече в сравнение с 2009. Второ, износители към еврозоната стават все по-склонни да адаптират цените към по-високото вътрешно търсене. И тъй като делът на еврото като валута на фактуриране в международната търговия намалява, сега валутните курсове играят голямо значение.

Подценяването на значението на валутните курсове ще даде възможност на членовете на Управителния съвет да дадат тласък на дискусията за затягане на паричната политика, по-рано от очакваното, след като инфлацията надмине прогнозните оценки“, коментира той.

Последни новини
Още от Новини