Тилърсън: Ще пратим ясен сигнал на Китай

Рекс Тилърсън, номиниран от Доналд Тръмп за държавен секретар на САЩ

Рекс Тилърсън, номиниран от Доналд Тръмп за държавен секретар на САЩ отговаря пред Комисията по външни работи на Сената. 11 януари 2017. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Рекс Тилърсън, номиниран от Доналд Тръмп за държавен секретар на САЩ отговаря пред Комисията по външни работи на Сената. 11 януари 2017. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Номинираният от Доналд Тръмп за държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън каза пред сенатската комисия, че Китай не бива да има достъп до изкуствените острови в Южнокитайско море – действие, което би повишило риска от конфликт между двете най-големи икономики в света, съобщава Bloomberg.

Тилърсън каза, че липсата на отговор на действията на Китай би му позволило да продължава „да напредва” в Южнокитайско море.

Чуйте забележката на Тилърсън пред сенатската комисия и коментара на Стивън Енгъл от студиото на Bloomberg в Хонконг на 12 януари 2017.

Изслушването на Тилърсън пред сенатската комисия се очакваше и се тълкува като показателно за външната политика на новата администрация в Белия дом. "Ще бъде интересно да видим какво ще каже – какъв тон ще приеме" каза в своя анализ от 11 януари пред Bloomberg Лесли Винджамури, изследовател от Chatham Housе.

„Ще трябва да изпратим на Китай ясен сигнал, че първо – трябва да спре строителството на острови трябва да спре и че, второ, достъпът му до тези острови не бива да е разрешен”, отговори Тилърсън на въпроса дали подкрепя по-агресивно поведение в Южнокитайско море. Той сравни действията на Китай с тези на Русия в Крим.

Забележката е пореден сигнал от администрацията на Тръмп за по-агресивно отбранително поведение спрямо Китай в допълнение  към призивите за по-твърда линия в търговията. Тръмп по-рано оспори американската политика на признаване на властта на Пекин над правителството в Тайван и критикува връзките на Китай със Северна Корея.

„Също като САЩ, и Китай има право на своя територия да извършва обичайна дейност”, каза Лу Канг, говорител на МВнР на Китай на редовния си брифинг в Пекин в отговор на въпрос за забележките на Тилърсън. „Това е в рамките на суверенитета ни”.

Четете още: Тилърсън за Русия.

 

Последни новини
Още от Новини