Кои са най-големите рискове пред човечеството през 2017

30 са най-сериозните опасности през новата година, отбелязват в доклад експерти от Световния икономически форум в Давос

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Екологическите и геополитическите проблеми ще са най-рискови за развитието на човечеството през новата 2017. Това се казва в ежегодният доклад Global Risk Report 2017, изготвен от експертите на форума в Давос. Крайно вероятно е да продължат тенденциите за масова миграция, мащабни терористични актове и кражбата на киберданни, смятат още те.

Общото число на рисковете, изведено от експертите, е 30, като съществуват още 13 тенденции, които са в състояние да усилят или променят съотношението между тях. Рисковете се делят на 5 категории: икономически, екологични, геополитически, социални и технологични. В сравнение с миналата 2016 съставът им фактически не се е изменил, с изключение на въведената нова опасност - „рискът от неефективността на регионалното и глобалното управление“. С две думи това е неспособността на регионалните и световни структури да решат ефективно икономическите, геополитическите и екологични проблеми в локален и глобален мащаб.

В топ 10 на евентуалните рискове влизат три екологични и три геополитически. Тенденцията е екологичната проблематика да заема все по-важно място – два от трите екологични риска са влезли в топ 3. Това са екстремалните метеорологични явления и мащабните стихийни бедствия. В десятката също така влиза и опасността от антропогенни екологични катастрофи.

През изминалата 2016 все пак бе постигнат значителен консенсус по въпросите за промяната в климата. Повече от 100 страни, в това число и двете най-силни икономики в света – САЩ и Китай, ратифицираха Парижкото климатично споразумение, целящо да намали значително нивата на въглероден диоксид в атмосферата. С оглед на това промяната на политическата обстановка в Европа и Северна Америка представляват опасност за постигнатото съгласие, отбелязват експертите от Световния икономически форум.

Втората по значимост категория опасности са свързани с геополитиката. Най-опасните сред тях са мащабните терористични актове, конфликтите между държавите и неефективното държавно управление. Според доклада за задълбочаване на проблемите способстват редица фактори, сред които едностранния подход за решаване на международни въпроси без търсене на диалог на междудържавно равнище, както и размяната на обвинения за вмешателство във вътрешните работи. „Години наред президентът Путин обвиняваше САЩ в опити за подриване на световната система и суверенитета на Русия. През 2016 пък Националната агенция за сигурност (NSA) обвини Русия във вмешателство в президентските избори в Америка“, се казва в документа.

На трето място са изведени технологическите рискове - злоупотребата с лични и служебни данни или тяхната кражба, което е достигнало „безпрецедентни мащаби“. Сред най-сериозните опасности в сферата се нареждат и мащабните кибератаки. Според специалистите в близките няколко години деструктивното влияние на технологиите върху непроизводствените икономически отрасли ще се увеличи значително, като в много сфери машините и роботите ще заменят човешкия фактор.

Последни новини
Още от Новини