Само 2600 сирийци са влезли законно в Европа през Турция за 2016

Морски спасители. Гърция. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Морски спасители. Гърция. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2016 в Европа законно са влезли 2672 сирийци в рамките на споразумението между ЕС и Турция за мигрантите, пише Welt am Sonntag, цитирайки документ на ЕК.

Германия е приела 1060 от тях.

Франция – 438 и Холандия – 409.

Едва 801 мигранти, пристигнали нелегално в Гърция са били трансферирани в Турция и половината от тях са били предадени два месеца след сключването на споразумението ЕС-Турция.

Това споразумение предвижда незаконно влизащите в Гърция бежанци да бъдат връщани в Турция.

За гражданите на Сирия, втори сириец има право от 4 май 2016 да влезе в ЕС от Турция.

 

Агенцията по бежанците на ООН /UNHCR/ настоя в петък, 6 януари хилядите мигранти по гръцките острови да бъдат прехвърлени на континента или в други европейски страни зарази студа и лошите условия на живот, съобщи Катимерини.

Около 15 000 души, настанени в препълнените лагери на островите в Гърция нямат достатъчно отопление, за да останат там, твърди агенцията.

„Дори с последните усилия за подобряване на ситуацията, условията на много места на островите остават лоши”, каза Адриан Едуардс, говорител на UNHCR в Женева в петък.

Броят на мигрантите, пристигащи в Европа по двата основни морски пътища през 2016 е намалял с две трети до 364 000 в сравнение с 2015 по данни на Frontex.

Споразумението между ЕС и Турция бе сключено в края на март 2016 и доведе до затягане на контрола на турската граница, както и реадмисия на мигранти от гръцките острови в Турция. Спадът се дължи и на затегнатия граничен контрол в Западните Балкани, установи граничната агенция.

Последни новини
Още от Новини