Пет поредни години поскъпване на водата след водната реформа

Повишението е неизбежно на фона на разходите за поддръжка и инвестиции

Пенсионер изпозлва маркуч, за да охлади кон в Южна Африка Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg Пенсионер изпозлва маркуч, за да охлади кон в Южна Африка Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

От 2017 до 2021 г. цената на водата ще се повишава в цялата страна – повечето ВиК оператори поискаха от Комисията за енергийно и водно регулиране да им разреши да вдигнат цените с между 3 и 30% с мотив повишено качество на услугата.

Регулаторът започна да разглежда заявленията, но засега нито едно искане не е удовлетворено, пише Investor.bg

В същото време екоминистерството отчете, че оперативна програма "Околна среда“ 2007 – 2013 г., на която се разчиташе основно за обновяването на ВиК инфраструктурата, приключва с 99,85% усвоени средства. След забавен старт и двукратно „замразяване“ на програмата заради нередности през годините са построени 51 пречиствателни станции. Изградена е ВиК мрежа е с дължина 2 600 км.

Регионалното министерство нееднократно отчете, че водната реформа приключва. От 28 области в страната 21 изпълниха изискванията да имат ВиК асоциация и само един оператор, който да управлява активите. В 7 области това не се случи, тъй като 15 общини са против окрупняването на сектора. Тези области няма да ползват евросредства за инвестиции във водна инфраструктура.

И така, кое налага в поскъпването на водата в цялата страна?

На първо място, по-високите цени трябва на компенсират оперативните разходи на дружествата, заяви пред Investor.bg председателят на Българската асоциация по водите (БАВ) Иван Иванов. Той посочи, че в последните години най-вече поради политически причини и опасения за социално напрежение цените не са били актуализирани. В същото време от 2017 г. се повишава минималната работна заплата, което автоматично вдига разходите на дружествата, а в някои от тях близо 70% от персонала получава минимално възнаграждение.

С края на водната реформа ВиК дружествата вместо общините ще кандидатстват за еврофинансиране за водните проекти по оперативна програма  "Околна среда“ 2014 – 2020 г. Това означава, че те ще трябва да съфинансират проектите.  Тепърва ще стане ясно с колко, но според Иван Иванов вероятно ще трябва да осигуряват между 5 и 25% от стойността на проектите, което пак трябва да бъде платено от потребителите.

Новите и надградените пречиствателни станции пък, от една страна, оптимизират процесите, но пък и изискват допълнителни разходи за поддръжка и също налагат цената на водата да бъде повишена.

„По-високите цени не са самоцел, защото рискът е да се повиши социалното напрежение и по-трудно да се събират средствата“, казва експертът. Той допълва, че първоначално идеята е била за рязък скок на цената на водата през 2017 г., но след това операторите са се ориентирали към по-плавно поскъпване до 2021 г.

Промяната ще позволи на ВиК дружествата да си покриват разходите за услугата и да осъществят бъдещи инвестиции, казва експертът. Той уточнява, че нормативната уредба досега не е позволявала да се калкулират в цената бъдещи разходи, но сега това е възможно.

В началото на 2017 г. е възможно по заявленията на част от дружествата да бъдат насрочени обществени обсъждания, но всичко зависи от КЕВР.

На базата на досегашния си опит Иван Иванов смята, че е малко вероятно догодина да има области, в които цената на водата ще е с 30% по-скъпа. Той очаква увеличението да е в рамките на десетина процента, но крайното решение ще бъде взето от регулатора.

Всичко свършено дотук обаче не означава, че водната реформа е приключила.

За да ползва страната средствата за води по оперативна програма  "Околна среда“ 2014 – 2020 г., трябваше да бъдат изпълнени някои предварителни условия. Едно от тях бе за областите с окрупнени ВиК оператори да бъдат  изготвени прединвестиционни проучвания, които да покажат какво точно трябва да се инвестира и къде, за да се подобри инфраструктурата.

Като се изключи област Смолян, за която пилотно бе подготвено такова проучване с еврофинансиране, за останалите области проектите предстои да се изготвят.

През март 2016 г. регионалното министерство подписа 4 договора на обща стойност 38,9 млн. лв. за изработването на регионални прединвестиционни проучвания (ПИП) за ВиК проекти в 14 области.

Работата по проучванията се финансира по програма „Околна среда“. Изпълнителите трябва да подготвят регионални инвестиционни ВиК проекти, формуляри за кандидатстване за европейско финансиране и идейни проекти за линейната ВиК инфраструктура.

Вече приключва първата фаза от работата по 14-те ПИП – събирането на информация, уточнява Иван Иванов. След това започва същинската работа по проучванията, която трябва да продължи до края на 2018 г. Така според експерта строителството на водна инфраструктура може да започне евентуално в средата на 2018 г.

Междувременно се работи по ВиК проекти, които останаха недовършени в периода 2007 – 2013 г. и работата по тях ще приключи с финансиране от новата програма околна среда. Това са т. нар. фазирани проекти за Банско, Варна, Видин, Раднево, Тервел, Шумен и Ямбол.

С 80 млн. лв. от програма „Околна среда“ 2014-2020 г. ще бъде довършен и проектът за воден цикъл на Враца, по който работата продължава четвърта година, припомни Иван Иванов.

Така наречените ранни големи ВиК проекти на Пловдив, Асеновград, Добрич и Плевен, за които България се договори с ЕК да се строят преди да бъдат изпълнени всички предварителни условия, са на етап договаряне, като за проекта в Асеновград има избрани изпълнители.

Едно е ясно - в следващите пет години цената на водата ще расте. И много скоро ще разберем с колко точно за всеки регион.

Последни новини
Още от Новини