БАН анализира нужна ли ни е АЕЦ Белене

Интерес към централата има, но един от вариантите продължава да е продажбата на оборудването

Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Българската академия на науките ще анализира нуждата на България от АЕЦ "Белене". До няколко дни Министерство на енергетиката ще сключи договор с академията, съобщи енергийният министър в оставка Теменужка Петкова, цитирана от Investor.bg.

Тя посочи, че предстои обособяване на активите, свързани с централата, в отделно дружество, което ще бъде приватизирано. Ако има инвеститорски интерес, проектът ще бъде жизнеспособен, а ако не – ще се търси вариант за минимизиране на разходите, допълни Петкова.

Интерес към централата има, но един от вариантите продължава да е продажбата на оборудването, стана ясно от думите на енергийния министър. Условие към бъдещите инвеститори е да бъде използвано оборудването, произведено от руската страна. „Централата няма да бъде китайска, ще бъде руска“, коментира още Петкова по повод заявен интерес от китайски компании да реализират проекта у нас.

Тя каза още, че през април ще бъдат доставени двата реактора, произведени от „Атомстройекспорт“ за проекта. В средата на декември България плати за тях 601 млн. евро. Три инспекции на експерти от АЕЦ „Козлодуй“ и от Министерството на енергетиката са показали, че двата реактора са изцяло изградени.  

За площадката на втората централа са похарчени 1,4 млрд. лева дотук и целта на правителството е да бъдат минимизирани възможностите за допълнителни щети за държавата във връзка с този проект, каза още Теменужка Петкова.

По повод опасенията за нова газова война между Русия и Украйна енергийният министър посочи, че в газовото хранилище в Чирен има 361 млн. куб. метра активен газ. Капацитетът на хранилището е 550 млн. куб. метра газ. Част от него обаче не може да се използва.

Във връзка с очакваното застудяване и увеличеното потребление на електроенергия, енергийното министерство е в непрекъснат контакт с енергийните дружества, посочи още Петкова. Тя допълни, че електроразпределителните дружества са увеличили дежурните екипи, необходимата техника за реакция при аварии е налична.

Петкова припомни зимата на 2015 година, когато силни снеговалежи и обледявания са скъсали кабели. След това дружеството, което отговаря за този регион – EVN България, е положило 32 километра кабели под земята. „Надявам се да сме минимизирали тези рискове“, каза още енергийният министър.

Документацията около приватизацията на миноритарния дял на EVN България не е в Министерството на енергетиката. Сделката е била извършена от Агенцията по приватизация чрез БФБ – София и под контрола на Комисията за финансов контрол, уточни Петкова. Тя каза, че не може да вземе отношение по тази процедура и повдигнатите срещу Трайчо Трайков обвинения, защото нейното ведомство не е отговаряло за провеждането на сделката. 

Последни новини
Още от Новини