Моята борба на Хитлер – сред най-продаваните книги в Германия за 2016

Забраненото в рамките на десетилетия издание достигна до над 90 хил. читатели

Снимка: timesofisrael.com Снимка: timesofisrael.com

Забранената в рамките на десетилетия книга на Адолф Хитлер „Моята борба” стана бестселър по книжарниците в Германия през последната година. От началото на 2016 до сега са продадени над 90 хил. екземпляра на немски език на антисемитския манифест на фюрера.

„Моята борба” беше официално забранена за издаване в Германия от края на Втората световна война. На 1 януари 2016 обаче авторските права изтекоха и книгата беше издадена от Мюнхенското издателство „Институт за съвременна история” (IfZ) за първи път от средата на 40-е години нa XX в. 

Книгата на Хитлер е публикувана за първи път през 1925, осем години преди той да дойде на власт в Германия. Освен че разказва за живота на Адолф Хитлер, тя обяснява и идеите на националсоциализма. „Моята борба” подробно изяснява расистките идеи, които нацистите прилагат на практика по-късно, включително очерняне и потисничество на евреи и славяни.

След като нацистка Германия беше разгромена през 1945, силите на съюзниците предават авторското право върху книгата на германската провинция Бавария. Съгласно германското право авторското право трае 70 години.

За разлика от кориците на изданията от времето на нацизма в Германия, върху които е изобразен лика на Хитлер, новите ще бъдат чисто бели. Според германските закони нацистките символи и свастиките са забранени.

Директорът на издателството Андреас Виршинг коментира, че се би се радвал, ако немските преподаватели използват новото издание в училище. В края на януари тази година IfZ ще пусне шести тираж, който включва и критични бележки от учени.

Последни новини
Още от Новини