Украйна ограничава плащанията в брой до $2 хил.

Аргументите са стимулирането на финансовите транзакции по банков път

Ликът на Богдан Хмелницки стои на банкнота от 5 гривни Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg Ликът на Богдан Хмелницки стои на банкнота от 5 гривни Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

От утре (4 януари) в Украйна ще стане невъзможно да се закупи какъвто в кеш и да е продукт или услуга на стойност над 50 хил. гривни (приблизително $1 845 – бел.ред.). Забраната се аргументира с желанието на правителството да стимулира финансовите транзакции по банков път. Ограничението се отнася за всички физически и юридически лица, като досега таванът бе 150 хил. гривни. За новите мерки съобщава украинската централна банка, цитирана от РБК.

Всички транзакции над тази сума следва да се осъществяват по банков път, в това число и чрез нотариален депозит. Също така не съществува каквото и да е ограничение в размера на безналичните транзакции, се отбелязва още в съобщението на регулатора.

Според централната банка въведеният по-нисък лимит няма да причини неудобства на гражданите и няма да затрудни ежедневните им покупки, тъй като се отнася само за скъпо струващи продукти, които не са за ежедневна употреба като недвижими имоти, автомобили, предмети на изкуството и т.н. Целта на мярката, освен да бъде подействано положително на безкешовите транзакции, също така цели да увеличи наличността на финансови средства в банковата система на страната.

Подобни рестриктивни мерки, целящи да ограничат оборота на пари в брой, има и в някои европейски страни. Например в Испания максималната сума, която едно лице може да даде на друго в замяна на някакъв продукт и ли услуга е €2 500. Подобно ограничение има и в южната ни съседка Гърция, където сумата е €1 500. Най-нисък е таванът във Франция, Португалия и Италия, където максималната сума в кеш при дадена транзакция не може да надвишава €1 000.

 

Последни новини
Още от Новини