Нова година-нови предизвикателства за гърците

През 2017 Гърция ще има по-високи данъци върху потреблението и доходите и по-ниски пенсии.

Рибари подготвят лодките си на пристанището в Кавала. Гърция. 18 юни 2016. Снимка: СГрозева/BloombergTVBulgaria Рибари подготвят лодките си на пристанището в Кавала. Гърция. 18 юни 2016. Снимка: СГрозева/BloombergTVBulgaria

2017 се очаква да донесе нови предизвикателства за и без това затруднените домакинства в Гърция с нови данъци и по-високи цени на някои потребителски стоки, пише Катимерини.

Правителството договори с кредиторите миналата година серия от мерки, които трябва да осигурят повече приходи чрез дълъг списък нови налози или увеличаване на вече съществуващите – повишен ДДС, акцизи върху тютюна, кафето и горивата, комуникационна такса за широколентов достъп, стационарна телефония, ТВ абонамент.

За служителите и пенсионерите се въвежда нова данъчна схема с по-нисък праг и по-висок данък, наричан данък солидарност, начисляван за всички доходи през 2016. Собствениците на имоти с наематели ще плащат до 36,4% по-висок налог върху наема, който получават.

Акцизът върху бензина се увеличава с 3 евроцента на литър от 0,67 на 0,70 евро, а върху дизела – с 8 евроцентър от 0,33 на 0,41. Акцизът върху пропан-бутана се повишава с 10 евроцента – от 0,33 на 0,43.

Това ще се отрази на цените на дребно, които се очаква да скочат с нови 5 евроцента за литър бензин, 8 евроцента отгоре за дизела и 0,12-0,13 евроцента за литър пропан-бутан.

От 1 януари влезе в сила специален данък потребление върху цигарите и другите тютюневи продукти, което повишава цените им с между 20 и 26%.

Акцизът върху кафето – вносно и произведено в страната се двига с 2-3 евро за печено кафе и 4 евро на кг за разтворимо.

С данък се облага и течността в електронните цигари.

Потребителите ще трябва да плащат повече и за комуникации с въвеждането на 5% данък, съобщава Катимерини.

 

Въпреки че премиерът Алексис Ципрас написа в Туитър през декември, че „няма да предаде народа си” на тези, „които искат икономии още дълги години”, икономиите продължават.

След преговорите с кредиторите – ЕК и МВФ през май 2016 правителството на Алексис Ципрас прие пакет от мерки за икономии, които трябваше да стартират от 1 януари 2017.

Мерките целят натрупване на първичен излишък – събиране на повече приходи от данъци и такси, отколкото разходи за социални програми, за да се освободи ресурс за обслужване на дълга.

В края на декември в писмо до кредиторите министърът на финансите на Гърция Евклидис Цакалотос написа:

„Гръцките власти остават напълно решени да изпълнят договорената фискална програма, базирана на цели на първичния излишък от 0,5%, 1,75% и 3,5% от БВП съответно за 2016, 2017 и 2018”.

Около 60% от целта от 2,5 млрд. евро увеличение на първичния излишък, или 1,5 млрд. евро ще се осигури от съкращения на придобивките за пенсионери и по-високите социални отчисления за фермери, собственици на жилища и самонаети.

Кредиторите на Гърция се разтревожиха, когато правителството даде коледна надбавка към най-ниските пенсии за общо 1,6 млн. евро през декември, а след това Цакалотос ги увери, че помощта е еднократна.

 

Според проучване на Kappa Research и публикувано от уикенд изданието на Vima на 31 декември 2016 рейтингът на управляващата партия се понижава. Нова демокрация води с 6,3% пред Сириза на Ципрас. 22,8% от запитаните са  казали, че ще гласуват за консервативната опозиция и 16,5% за лявата формация. Ултранационалистите от Златна зора са трети с 6,5%, следвани от Пасок с 5,5% и Комунистическата партия с 5,2%. Центристите от То Потами остават под прага от 3%, показва проучването.

 

Четете още: Какво привлича и какво пречи на гръцките фирми в България?

Последни новини
Още от Новини