Путин: Няма да отпращаме никого

Заявление на президента на Руската федерация Владимир Путин на официалната страница на руското президентство

Кремъл, Москва, Русия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Кремъл, Москва, Русия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Новопредприетите неприятелски стъпки на отиващата си администрация на САЩ* виждаме като провокация, насочена към по-нататъшно подкопаване на руско-американските отношения. Това явно противоречи на основните интереси на двата народа - руския и американския. Като се вземе предвид особената отговорност на Русия и САЩ за запазване на глобалната сигурност, се нанасят щети и на международните отношения, като цяло. Това се казва в официално заявление на президента на Руската федерация Владимир Путин, публикувано на сайта на президента.

"Според утвърдената международна практика, руската страна има всички основания за адекватен отговор", се казва още в изявлението.

Запазвайки правото си на ответни мерки, ние няма да слизаме на нивото на безотговорната дипломация и по-нататъшни стъпки за възстановяване на руско-американските отношения ще бъдат предприемани на основата на политиката, която ще провежда администрацията на президента Доналд Тръмп, заявява Путин.

"Връщайки се в родината си, руските дипломати ще прекарат новогодишните празници в кръга на роднини и приятели - у дома. Ние няма да създаваме проблеми на американските дипломати. Няма да отпращаме никого. Няма да се забраним на техните семейства и деца да се възползват от обичайните си места за почивка на Нова година. Освен това, всички деца на американските дипломати, акредитирани в Русия, аз каня край новогодишната и коледна елха в Кремъл".

"Жалко е, че администрацията на президента Обама завършва работата си по този начин, но, въпреки това, аз го поздравявам, както и членовете на неговото семейство, с настъпващата нова година. 

Поздравления и за избрания за президент Доналд Тръмп, и за целия американски народ!

Пожелавам на всички благополучие и просперитет!"

*По рано днес Bloomberg писа, че руският външен министър Сергей Лавров е обявил, че Русия възнамерява да експулсира 35 американски дипломати в Москва и Санкт Петербург в отговор на решението на САЩ да изгони също толкова руски дипломати, съобщи Bloomberg.

Последни новини
Още от Новини