Заплахата за европейските активи с фиксирана доходност

Ник Гартсайд, JPMorgan Asset Management

Марин льо Пен, лидер на Националния фронт в централата на партията в Париж, по време на откриването на предизборната й кампания. 16 ноември 2016.  Photographer: Christophe Morin/Bloomberg Марин льо Пен, лидер на Националния фронт в централата на партията в Париж, по време на откриването на предизборната й кампания. 16 ноември 2016. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg

Новата вълна на проучвания на електоралните нагласи, направени от Cevipof /изследователският център на Sciences-Po в Париж/ заедно с France 3 постави Франсоа Фийон начело във Франция, но не и в Окситан, където Марин льо Пен би победила на първия тур.

Според първия сценарий, в който се приема, че Мануел Валс ще бъде победител на първичните избори на левицата през януари и центристът Франсоа Байру ще участва, Марин льо Пен излиза първа с 22,5% на национално ниво, Фийон – 24% и Меланшон – 12%. Следват Валс с 10%, Байру с 5,8% и др.

При сценарий с Валс, но без Байру, Марин льо Пен отново е първа с 23% на национално ниво, следвана от Фийон с 24,8% и Меланшон с 13%.

В интервю за гръцкия вестник Dimokratia преди Коледа Марин Льо Пен призова страните в ЕС да спрат „хегемонията на Брюксел”, НАТО – да не се меси в Източна Европа и че Frexit /излизането на Франция от ЕС/ е нейна цел.

Ник Гартсайд от JPMorgan Asset Management коментира изборите в Европа през 2017 и евентуалния им ефект им на пазарите  в интервю за Bloomberg на 23 декември 2016.

 

Лидерът на Националния фронт във Франция Марин Льо Пен се опитва да набере 20 млн. евро, за да финансира кампаниите си за президентските и парламентарните избори през 2017, след като фалира руският кредитор, който я финансираше, съобщи Bloomberg на 22 декември, цитирайки финансиста на партията.

Централната банка на Русия отне през юли лиценза на базираната в Москва Първа чешко-руска банка ООО /FCRB/ – основен кредитор на Националния фронт и партията все още не е намерила нов, каза Валерад дьо Сен Жюст. Той каза, че търси международно финансиране в различни страни, включително в Русия, защото френските банки отказват да подкрепят партията.

През август американска инвестиционна банка отпусна на партията 20 млн. долара, но спря сделката в последния момент, съобщи Le Parisien.

FCRB отпусна 9 млн. евро през 2014 на Националния фронт. Същата година политическият фонд на Льо Пен Cotelec получи още 2 млн. евро кредит от подкрепения от Русия фонд в Кипър, съобщи Mediapart. Сен Жюст каза, че Cotelec е помогнал за финансирането на кампанията за регионалните избори през 2015.

За да финансира кампанията си Националният фронт търси 12 млн. евро за президентските и 8 млн. евро за парламентарните избори след това, съобщи Фигаро. Според вестника Марин може да се обърне за помощ дори към баща си – основателят на партията, Жан-Мари Льо Пен, държан настрани от партията от август 2015.

Последни новини
Още от Новини