$33 млн. инвестира ЕБВР за добив на злато в Крумовград

Проектът е на канадската Dundee Precious Metals

Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg

ЕБВР ще инвестира близо 33 млн. долара в проекта на Dundee в Крумовград, като банката ще придобие до 9,99% дял от канадската компания, съобщава Investor.bg, позовавайки се на съобщение на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Инвестицията трябва да бъде осъщественa чрез частно предлагане на 17 843 120 обикновени акции, които изпълнителят на проекта Dundee Precious Metals ще издаде на ЕБВР на цена от 2,45 канадски долара на акция. В резултат на това банката ще придобие до 9,99 на сто от канадския концерн. 

Dundee, чиито акции са листнати на борсата в Торонто, е специализирана в добив и преработка на злато и мед. Тя стъпва на българския пазар през 2003 с придобиването на златната мина в Челопеч. ЕБВР подкрепя модернизацията и развитието на този проект.

Разширявайки дейността си в България, Dundee Precious Metals планира да инвестира 184 млн. щатски докара в открит рудник край Крумовград, където „пускането на дигитални и технологични иновации ще преобрази ключови аспекти от минното дело“.

От инвестицията се очаква да подобри ефективността и безопасността чрез усъвършенствана телекомуникационна система, основана на „Интернет на нещата", като оборудването може да изпраща, получава и анализира данни за оптимизиране на разходите и управление на рисковете.  С тази нова система ще се положи началото на интегрирано съоръжение за управление на отпадъците, по-добро качество на рециклираните материали и подобряване процеса на флотацияМината се очаква да бъде пусната в експлоатация до края на 2018. 

Сделката, която подлежи на регулаторни одобрения, трябва да бъде приключена на 23 януари, съобщи в прессъобщение и Dundee. 

Добивната промишленост и металообработването са ключови сектори от българската икономика. Те съставляват около 20 на сто от стойността на годишното промишлено производство и 12 на сто от годишния износ. В сектора на добивната промишленост директно работят около 26 хил. души, като той е значителен източник на заетост чрез свързаните с него индустрии.

През 2016 ЕБВР е инвестирала 620 млн. евро в българската икономика. През следващите години банката ще се стреми да запази нивото на инвестиции в размер на около 200 млн. евро годишно в отговор на местното търсене.

Към днешна дата ЕБВР - един от най-големите институционални инвеститори в България - е инвестирала над 3,4 млрд. евро в повече от 230 проекти в страната. Около 80 на сто от инвестициите на банката в България са в частния сектор.

Последни новини
Още от Новини