Как Западът прати Турция в обятията на Русия

Западът основно говори за проблемите на Близкия изторк, а Ердоган иска конкретни действия

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган говори по време на Световния енергиен конгрес в Истанбул, Турция на 10 октомври 2016. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган говори по време на Световния енергиен конгрес в Истанбул, Турция на 10 октомври 2016. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg

Дипломатическите среди във Вашингтон трябваше да се задоволят да бъдат единствено наблюдател на разговорите между Русия, Турция и Иран за Сирия, провели се през изминалата седмица, пише в анализ The Washington Post, цитиран от Investor.bg.

Тази среща не е само повратна точка за кризата в Сирия, но и изненадващ завой на Турция към Русия и разграничаване от Запада, допълва изданието. Има няколко причини Реджеп Тайип Ердоган да се преориентира към Москва и да загърби Вашингтон.

На първо място неговата партия дойде на власт с платформа срещу Запада, а опитът за преврат през това лято само затвърди тези настроения.

Но и Западът, и по-специално президентът на САЩ Барак Обама, има слабости по отношение на политиката си за Близкия изток, които станаха причина за последното развитие на ситуацията в Сирия, допълва The Washington Post.

Според изданието убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов допълнително затопли отношенията между Турция и Русия, вместо да причини ново напрежение.

За наблюдателите на външната политика на Анкара загърбването на НАТО и завоят към Русия и Иран не е изненада. Тези отношения се подготвят от доста време, твърди бившият турски депутат Айкан Ердемир, днес работещ с Фондацията за защита на демокрацията. Според него Ердоган е очаквал повече действия, а не само приказки от страна на САЩ за Близкия изток. 

Срещата между Русия, Турция и Иран следва редицата разговори между руския външен министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Джон Кери за Сирия през годината. Двамата се фокусираха основно върху прекратяване на огъня в Алепо, но не и за крайно решение на кризата в страната.

"Тройката Русия-Иран-Турция днес показа колко ефективни са практическите действия", коментира Сергей Лавров. В същото време воденият от САЩ формат на преговори за Сирия се провали в прилагането на каквато и да е инициатива, допълни руският дипломат.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу се съгласи с неговите анализи, допълва още The Washington Post. "Вярваме, че най-добрият формат е този, при който решенията се вземат и след това се изпълняват", каза той.

Чавушоглу допълни, че досега нито едно от решенията не е било изпълнено, а в резултат - ситуацията в Сирия се влошава.

Сега има консенсус, че приоритетът за Сирия не е смяната на режима, продължи Лавров. Именно това е точката, в която мненията на Русия и Запада се разминават. Руският външен министър представи и декларация от името на своите колеги, с която се потвърждава суверенитета на Сирия, териториалната цялост и борбата с тероризма. В нея няма и намек за бъдещето на ръководителя на Сирия Башар Асад, определян от Запада като диктатор.

Тази декларация е шокираща за Айкан Ердемир - тя точно обратното на заеманата от Турция позиция от 2011 година насам. От години Анкара работи с администрацията на Белия дом за Сирия, но така и не успя да постигне напредък.

Нещо повече - създадените от САЩ "Демократични сили" - основно кюрди, които да се борят срещу лидера Асад, всъщност започват да се обръщат срещу Турция. Въоръжените от САЩ борци са свързвани с извършващите терористични актове в Турция кюрди.

Така Турция се обърна към другата велика сила, за да намери решение за Сирия, заключава изданието.

Последни новини
Още от Новини