Плевнелиев няма да назначава служебен кабинет

Правото да назначи кабинет е отстъпено на новоизбрания президент Румен Радев

Снимка: Velko Angelov/Bloomberg Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

Росен Пленелиев отстъпи правото на новоизбрания президент Румен Радев да назначи служебен кабинет.

По този начин няма да има преходен кабинет за тези 20 дни, защото това би било грешен сигнал към света, каза президентът.  

Президентът каза, че "до последния момент" се е надявал, че ще се намери решение, не защото няма "опит при назначаването на служебни правителства" и че би могъл да го направи "за дни", и не защото "бяга от отговорност" или се опитва "да сглоби някаква странна коалиция". "Единствената причина е, че нося отговорност за всеки един от вас и за бъдещето на България".

"Наслушах се на анализатори и коментари дали има или няма политическа криза в България", каза още Плевнелиев. По думите му "няма кой да обясни на световните инвеститори и рейтингови агенции", че ситуацията в България е стабилна, при положение, че за два месеца ще се сменят две служебни правителства". 

"Ситуацията е точно такава, каквато я описах преди два месеца - виждаме политическа криза, прераснала в парламентарна криза, което се опитах да предотвратя по всеки начин".

За съжаление "очакванията за лесна политическа победа замъгляват преценката на политиците", когато има предизборна ситуация, допълни президентът.

„В моя извънредно труден мандат аз се уверих, че трябва да се придържаме към правилата на конституцията и към добрите политически практики”.

„Най-добре е да имаме плавен преход от редовно правителство към служебно правителство и след това към редовно правителство”, категоричен бе Плевнелиев. 

По думите му това е „изключително рисков момент” и едно служебно правителство, което да работи само 20 дни би могло да доведе до „скъсване на институционалната памет” и „не е добре за държавата”, още повече в период, когато се случват множество бедствия.

„Назначих две служебни правителства, които служиха на народа и аз се гордея с тях. Мога да назнача и трето, но воден от националния интерес няма да го направя”.

„В назначаването на служебен кабинет за 20 дни, което и избори няма да подготвя, не виждам смисъл. С две служебни правителства ще станем за смях и ще влезем в графата куриози”.

„Избирам европейското и цивилизовано решение - отстъпвам правото на новоизбрания президент Румен Радев да назначи правителство. По този начин няма да се изпрати и погрешно послание към нацията и към света, че в България всеки е войвода, всеки си прави правителство, всеки гледа да се докопа до властта, макар и за кратко”, каза Плевнелиев.

Последни новини
Още от Новини