Градският транспорт във Варшава - безплатен заради мръсния въздух

Полша е на второ място по замърсяване на въздуха в ЕС след България

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Варшава обяви четвъртък, 15.12.2016, за ден на безплатен градски транспорт заради високите нива на замърсяване на въздуха в полската столица. Целта на инициативата е да се насърчат гражданите да оставят автомобилите си вкъщи и да се придвижват с градския транспорт, съобщава The Associated Press. 

Полша, която изгаря големи количества въглища, за да задвижва индустрията си и да отоплява домовете си, е втора в черната класация на най-високи нива на замърсяване на въздуха в Европа след България. Това сочи доклад за замърсяването на въздуха в Европа за 2016 на Европейската агенция по околната среда. 

Градската управа заяви по-рано през седмицата, че се очаква в четвъртък, 15.12.2016, да има необичайно влошаване на качеството на въздуха в столицата, населявана от 1,7 млн. души. Факторите, които се посочват за това са ниски температури, които ще повишат нуждата от отопление и липса на ветрове. Предупреждават се децата, възрастните и хората с астма и сърдечосъдови и респираторни заболявания да останат по домовете си.

Последни новини
Още от Новини