LAUNCHub Ventures набра 18 млн. евро от втория фонд

LAUNCHub Ventures вече обявиха първата си инвестиция в HiCharlie

Любен Белов, съосновател на LAUNCHub. Интервю за BloombergTVBulgaria. София. 19 октомври 2016. Снимка: BloombergTVBulgaria Любен Белов, съосновател на LAUNCHub. Интервю за BloombergTVBulgaria. София. 19 октомври 2016. Снимка: BloombergTVBulgaria

Базираната в София LAUNCHub Ventures набра 18 млн. евро от втория си фонд за рисково финансиране. От него ще се възползват компаниите от портфолиото на фирмата и нови стартъпи на ранно ниво на развитие в България и региона на Югоизточна Европа, съобщава TechCrunch.

LAUNCHub Ventures вече обявиха първата си инвестиция в HiCharlie, услуга за текстови съобщения в областта на личните финанси. Базираният в Сан Франциско стартъп е основан от двама българи. Коинвеститорите в този кръг включваха Norwest Venture Partnes и Softech.

Първият кръг финансиране на основаната през 2012 LAUNCHub Ventures й донесе 9 млн. евро. Новосъбраните средства сега ще се използват за инвестиции в диапазона 300 000-700 000 евро до 2 млн. евро на компания.

„Това е фантастична възможност в региона на ЮИ Европа, който не е доразвит, но расте много бързо. Стратегията ни е да бъдем първи избор за предприемачите от региона”, каза Любен Белов, сериен предприемач, основател на LAUNCHub Ventures преди 4г.

През октомври, когато гостува в Bloomberg TV Bulgaria Любен Белов съобщи, че LAUNCHub е инвестирала "близо 8 млн. евро" и компаниите са успяли да привлекат "близо 25 млн. допълнителен капитал".

"Това означава, че на всеки инвестиран долар има възвръщаемост от 3 долара допълнителен капитал“, каза Белов в интервюто за Ивайло Лаков в предаването "Светът е бизнес".

LAUNCHub има намерение да инвестира в компании, "които са по-напреднали в своите продукти и с по-големи приходи", обяви Белов в началото на 2016.

В средата на октомври FT анализира написа, че българските градове се превръщат в процъфтяващи аутсорс центрове.

Последни новини
Още от Новини