Инвеститорите и политическата криза в Италия

Мадхур Джа, директор проучване, Standard Chartered и Волфганго Пиколи, съпрезидент на Teneo

Паоло Джентилони, избран за министър-председател на Италия, по време на пресконференцията след срещата с президента на Италия Серджо Матарела. 11.12.2016. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Паоло Джентилони, избран за министър-председател на Италия, по време на пресконференцията след срещата с президента на Италия Серджо Матарела. 11.12.2016. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Новоназначеният служебен премиер на Италия Паоло Джентилоне може би пази мястото на бившия си шеф, Матео Ренци, съобщава Bloomberg.

62-годишният Джентилоне получи мандат за сформиране на новото правителство от президента Серджо Матарела след като Ренци официално подаде оставка след референдума на 4 декември 2016. Джентилоне беше министър на външните работи в кабинета на Ренци.

„Правителството на Джентилоне ще бъде амбициозно”, каза Джовани Орсина, преподавател в университета Луис-Гуидо Карли в Рим по телефона за Bloomberg.

„Стигна се до служебно правителство, защото Ренци иска предсрочни избори догодина. Джентилоне е много близък до Ренци, но кой знае какво може да направи властта – Джентилоне може да остане до 2018”.

Следващите редовни избори се падат в началото на 2018.

Служебното правителство в Италия ще се заеме приоритетно с въпроса с Monte Paschi, каза Волфганго Пиколи, съпрезидент на Teneo в интервю за Bloomberg на 12 декември 2016.

"Дали да очакваме от това правителство да реши целия проблем на банките в Италия? Определено не. Monte Dei Paschi и след това ще работят по другите спешни въпроси, ако успеят".

Според Мадхур Джа от Standard Chartered инвеститорите са притеснени от политическите смущения в Европа.

"Създава се допълнителна несигурност в период, в който пазарите бяха доста объркани от политическите смущения на 2016, а сега направо се страхуват от политическите смущения на 2017",  каза Мадхур Джа, директор проучване, Standard Chartered.

Чуйте цялото интервю на Мадхур Джа, директор проучване, Standard Chartered и Волфганго Пиколи, съпрезидент на Teneo за Франсин Лакуа във видеото.

 

В понеделник еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Пиер Московиси изключи възможността за италианска или европейска банкова криза, свързана с нуждите от рекапитализация на банките в Италия, която изпадна и в политическа криза, съобщи АФП.

„Имаме банкова система, в която повечето институции са здрави и имате други банки, които са готови да положат усилия и ЕК ги подкрепя”, каза Московиси пред France Info.

„Много внимателно следим ситуацията. Няма и няма да има италианска банкова криза, нито европейска финансова криза от Италия”.

„Сега съм абсолютно официален, имаме капацитет да се справим със ситуацията”.

Клон на Banca Monte dei Paschi di Siena SpA. Рим. Италия. 5 декември 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg.

През уикенда административния съвет на банка Monte Paschi заседава извънредно след отказа на ЕЦБ да й даде още три седмици до 20 януари за изпълнение на спасителния план.

Последни новини
Още от Новини