$1,5 трлн. годишно ще харчим за лекарства през 2021

На глобалния фармацевтичен пазар се очаква да излизат средно по 45 нови лекарства годишно

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

1,5 трлн. долара ще бъдат разходите за предписани медикаменти за лечение на населението по света към 2021. Тези резултати се очакват, въпреки че годишният прираст на тази сума, обаче, ще отбележи спад в сравнение с последните години, прогнозира доклад на консултантската компания Quintiles IMS Holding, цитиран от Investor.bg.

Очакваните разходи към 2021 са с почти 370 млрд. долара над очакваните разходи за предписани лекарства за тази година, посочва се в доклада.

Според оценките САЩ ще са глобален лидер по разходи за предписани лекарства след пет години с 675 млрд. долара.

С отчитането на очакваните намаления и отстъпки за здравните застрахователи и други платци нетните разходи за предписани лекарства в световен мащаб ще са около 1 трлн долара към 2021.

Годишен ръст на разходите през следващите пет години се очаква да е 4-7%. Увеличението ще се обуславя от по-новите лекарства за рак, диабет и автоимунни заболявания на развитите пазари.

За сравнение, през 2014 и 2015 увеличението на разходите беше от порядъка на 9%, като основен двигател беше растящото търсене на новите препарати за лечение на хепатит С.

“След две години на неочаквано високи нива на растеж се връщаме към по-балансирано и устойчиво ниво на експанзия, която смятаме, че здравните системи и платци ще бъдат в състояние да управляват”, посочва Мъри Ейткен, главен изпълнителен директор на консултантската компания.

Разходите в САЩ се очаква да формират повече от половината от световния растеж за периода от порядъка на 6-9% или 4-7% с отстъпките. За сравнение, през 2015 беше отчетен ръст от 12%.

Експертите прогнозират забавяне на разходите за предписани лекарства в САЩ заради нарастващия политически натиск.

В доклада е записано още, че всяка година на глобалния фармацевтичен пазар се очаква да излизат средно по 45 нови лекарства, което е исторически връх. Повечето от тях ще са изключително скъпи, но разходите частично ще се компенсират от появата и на все повече генерични лекарства, включително и биоподобни, заради изтичането на патенти на оригинални медикаменти.

Според изчисленията тези спестявания ще варират от 27 млрд. долара до 58 млрд. долара годишно само за САЩ.

Забавянето на икономическия растеж в Европа и развиващите се пазари като Китай, Бразилия и Русия ще допринесе за цялостното забавяне на ръста на разходите за лекарства и по-бавното разширяване на достъпа до повече препарати, казва се още в доклада.

Китай например се очаква да похарчи между 150 млрд. и 180 млрд. долара през 2021, като годишният темп на растеж ще се забави до около 7% в сравнение с 14% да последните пет години.

Годишният темп на нарастване на разходите за предписани лекарства в Европа се очаква да бъде от 1 до 4 процента през 2021. Ограниченият бюджет се обяснява с бавния икономически растеж. 

Последни новини
Още от Новини