Украйна е готова да подаде съдебен иск срещу ЕК заради газопровода OPAL

Киев иска преразглеждане на решението на Брюксел за увеличаване обема на пренасяния руски газ през газопровода OPAL

Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Украйна може да подаде съдебен иск срещу Европейската комисия (ЕК), ако не бъде преразгледано решението на Брюксел да се увеличи обемът на пренасяния руски газ през газопровода OPAL. Това става ясно от украинското издание "Левий берег", позовавайки се на дипломатически източник, предава руската информационна агенция ТАСС.

В понеделник ръководителят на полската национална енергийна компания PGNiG Петер Возняк съобщи, че компанията е подала иск в съда на ЕС чрез дъщерната си компания PST, действаща на германския пазар, срещу решението на ЕК да одобри изключение от Третия енергиен пакет за газопровода OPAL. Това дава възможност на руския газов холдинг “Газпром” да увеличи до над 50 процента преноса на газ през това съоръжение за Европа, предава БТА.

В иска до съда на ЕС се протестира против решението на ЕК и се иска спиране на изпълнението както на това решение, така и на решението на германския регулатор Bundesnetzagentur.

ЕК разреши на “Газпром” да използва 80 на сто от капацитета на газопровода OPAL, вместо 50 на сто, както предвижда Третият енергиен пакет, при условие, че 10-20 на сто ще бъдат предоставени на други доставчици, пише Investor.bg

Брюксел поясни по-рано, че “Газпром” си е запазил изключителното право да използва 50 на сто от капацитета на OPAL, а 30-40 на сто ще бъдат изнесени на търг, в който руският холдинг ще може да участва.

Капацитетът на OPAL е 36 млрд. куб. метра газ годишно. Газопроводът свързва Северен поток със западноевропейските газопреносни системи.

Заради ограниченията на европейските регулатори напоследък тръбата беше пълна само наполовина. “Газпром” от няколко години се опитва да получи пълен достъп до капацитета й, но ЕК отказваше. 

Последни новини
Още от Новини