Азиатски лоукост ще лети до Европа

Scoot и Tigerair се сливат под общ бранд

Boeing 787 Dreamliner на Scoot Pte., част от Singapore Airlines Ltd. (SIA), гледан пред HUD на Airbus A350 XWB на авиосалона в Сингапур. 16 февруари 2016. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg Boeing 787 Dreamliner на Scoot Pte., част от Singapore Airlines Ltd. (SIA), гледан пред HUD на Airbus A350 XWB на авиосалона в Сингапур. 16 февруари 2016. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg

Австралийските туристи, които планират да почиват в Гърция следващото лято ще могат да ползват първия дълъг полет на сингапурската Scoot до Атина. Нискоразходният превозвач, част от Singapore Airlines продава еднопосочни полети с новите си 787-8 до Атина от Пърт през Сингапур между юни и октомври – пиковият сезон в Гърция – на цени, започващи от 325 долара, икономична класа в едната посока без багаж и кетъринг.

Тези полети ще бъдат може би алтернатива за британците, пътуващи за Австралия.

Scoot включи в мрежата си и Далиян /DLC/ в Китай на 30 октомври 2016 с полети два пъти седмично от Сингапур през Чиндао. Дестинацията ще се обслужва от 787-9.

Сингапурският лоукостър навлиза на пазара на дългите полети, но според него няма да се конкурира с традиционните превозвачи.

"Като цяло нашият таргет, като авиокомпания от нискобюджетния сегмент, е по-различен сегмент от този на традиционните превозвачи. Ние сме много по-малко концентрирани към корпоративния сегмент на пазара. Това ни пази от някои от спадовете в него", каза Ли Лик Син, гл. изп. директор Budget Aviation Holdings в интервю от Сингапур за Хаслинда Амин от Bloomberg на 29 ноември 2016.

Scoot разчита на растежа на развиващите се пазари и растящите доходи там, както и желанието на хората да пътуват.

"Затова е неизбежно. Говорим за пазари като Индия, Китай, Индонезия", каза Ли Лик Син.

Чуйте цялото интервю във видеото.

Scoot е част от първото обединение на нискоразходни превозвачи, азиатския Value Alliance, основан през май 2016, който предлага интерлайн партньорство и продажби на билети на своите членове през системата ABB. Ефектът на обединението се оценява повече като конкуренция на онлайн травъл агенциите.

Известните с луксозните си самолети с душове и барове Emirates обмисля да пусне евтини дълги полети, за да отговори по-добре на агресивната конкуренция от лоукост превозвачите, съобщи Bloomberg.

„Все повече международни превозвачи се насочват към лоукост пазара”, каза президентът на Emirates Тим Кларк пред пресата в Берлин на 22 ноември.

„Това се очертава в бъдеще”.

Традиционни авиокомпании като Deutsche Lufthansa AG и Air France-KLM се опитват да разширят нискоразходните си полети под натиска на лоукост конкуренти като норвежката Air Shuttle ASA и сингапурския Scoot, които се насочват към по-печелившия сегмент.

Конкуренцията тежи над мрежовите превозвачи като Emirates в момент, когато тероризмът, икономическото забавяне в Близкия изток, наред с планираното излизане на Великобритания от ЕС вече се отразяват на туризма и намаляват цените.

 

Последни новини
Още от Новини