Липсата на кадри расте, а държавата само констатира проблема

Държавните поръчки трябва да се преразгледат, за да бъдат адекватни

Университетска библиотека. Снимка: freeimages.com Университетска библиотека. Снимка: freeimages.com

Задълбочава се проблемът с намирането на качествено образовани хора за нуждите на бизнеса, а държавата само констатира проблема. Това коментираха университетски преподаватели, банкери и икономисти на финансовия форум „Образование, кадри, растеж“, организиран от Асоциация Банка на годината.

Икономическият ръст може да спре, бизнесът няма да чака 10 години за промени в образованието, предупреди Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на СиБанк по време на финансовия форум „Образование, кадри, растеж“, организиран от Асоциация Банка на годината. Според него проблемът е, че продължава държавната поръчка за специалности, от които няма нужда, пише Investor.bg. 

„Има 52 университета, младите хора напускат, а ние трябва да дадем още пари. Нямаме нищо против да инвестираме, но е неприемливо да поддържаме академичен персонал, който е на средно място в Европа“, каза банкерът.

Ректорът на УНСС проф. Стати Статев препоръча регулации за висшите училища. „Каква е тази поръчка, която поръчва два пъти повече места от децата, които завършват“, риторично попита той. 

„Не може ли държавата да си определи потребностите, да даде стипендии и да сключи договор с младежите, като им осигури работа в следващите пет години (след завършването – бел. ред.)“, каза той.

Статев коментира обвиненията, че с тази идея се налага „крепостно право“ като заяви, че зрелостниците отиват в чужбина, защото не виждат перспективи за работа, след като завършат.

Той каза още, че в УНСС са променили учебните програми с цел връзка с бизнеса, но тази промяна трябва да е перманентна.

Ректорът на ВУЗФ Григорий Вазов коментира, че, за да имаш студенти, трябва да правиш качествено образование и неговото учебно заведение винаги е било на пазара.

От една година е приета стратегия за образованието, но вероятно при смята на парламента и тя ще бъде сменена. По думите му има опасност да продължим да произвеждаме персонал за моловете, който е с висше образование и често – с магистратури.

Проф. Георги Чобанов, който е основател на Стопанския факултет към Софийския университет, сподели своя опит по какъв начин се обучават кадрите там. Той бе категоричен, че обучението във факултета е свързано с потребностите на пазара на труда.

Гледах какво правят другите университети в света и обучавахме кадрите на нашия факултет. Непрекъснато обновяваме програмите. Установихме, че в банките липсват експерти за статистика, за анализи, за оценка на риска и това бе включено в програмите, каза той. 

Проф. Чобанов посочи, че една от банките наскоро директно е наела кадри от факултета.

Последни новини
Още от Новини