Тереза Мей иска контрол на мениджърските заплати

Министър-председателят на Великобритания ще разкрие плана на правителството във вторник, 29.11.2016

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Тереза Мей, министър-председател на Великобритания. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Британският министър-председател Тереза Мей ще разкрие плановете за ограничаване на заплатите на изпълнителните директори и бонусите във вторник. Правителството цели да стесни ножицата между заплащането на обикновените работници и техните шефове, пише The Sunday Telegraph, цитиран от Bloomberg. 

Предложението ще търси начин да отговори на прочуванията на синдикатите, като накара фирмите да публикуват процентната разлика между заплащането на изпълнителните директори и на обикновените служители, като даде на акционерите право на вето върху заплатите на висшия мениджмънт, пише неделното издание. 

Решителната крачка включва участие на представители на синдикатите при решаване на размера на заплатите в компаниите, а компаниите подкрепят нуждата от обществен дебат по темата. 

Предложението "е жизненоважна стъпка към постигане на целите и амбициите, които премиерът изтъкна" в реч пред бизнес лидери, "където защитава и промотира глобализацията, която работи за всички". Това се казва в електронно съобщение, разпространено от кабинета на Тереза Мей след изнасянето на речта в понеделник, 21.11.2016.

Консултационен период, относно плана, ще започне "скоро", а правителството ще се вслуша и "оцени" всички мнения, свързани с предложението, казва Мей. 

Британските бизнес лидери, подкрепени от Английската централна банка предизвикаха Мей със становище, разпространено в петък, 25.11.2016, "да уважава заплащането на висшия мениджмънт". 

Последни новини
Още от Новини