Гърция въвежда закон, подкрепящ стартиращия бизнес

Регистрирацията на фирми ще става и дистанционно, а при ООД - без нотариална заверка

Санторини, Гърция. Снимка: pixabay.com Санторини, Гърция. Снимка: pixabay.com

Гърция облекчава условията за стартиране на бизнес, като част от втория преглед на спасителната програма за страната, пише Investor.bg, цитирайки "Катимерини".

Новият закон ще бъде приет през следващата седмица и ще намали бюрокрацията, времето и разходите за регистриране на нова фирма.

Регистрацията вече ще може да се прави от разстояние, без необходимост предприемачите да посещават данъчните служби и осигурителните фондове. За някои фирми, като например ООД, няма да има нужда и от нотариална заверка на документацията.

Промените са важна част от втория преглед на спасителната програма за Гърция. Правителството в страната се надява бързо да финализира преговорите с кредиторите по втория преглед на програмата и да започне ключовите разговори за опрощаването на дълга.

В понеделник (28 ноември) в Атина пристига комисарят по въпросите на монетарната политика Пиер Московиси. Основната тема по време на официалната му визита ще бъде именно приключване на преговорите по втория преглед.

Надеждите на Атина са това да стане до 5 декември, когато ще се проведе заседание на Еврогрупата.

В края на първата половина на 2017 година се очаква да заработи и електронно обслужване на бизнеса на едно гише. Новосъздадените компании ще могат да получат на него данъчен номер и осигурителен номер.

Повишаването на данаците в годините на кризата и бюрокрацията изгони бизнеса от Гърция към съседни държави. Част от бизнесмените избраха България за регистриране на своите фирми. 

Последни новини
Още от Новини