Турция прави всичко, за да укроти инфлацията

Турската лира поевтиня с 6% за последните 3 месеца

Мурат Четинкая, гуверньор на Турската централна банка. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Мурат Четинкая, гуверньор на Турската централна банка. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Топ политически съвет на Турция, председателстван от министър-председателя Бинали Йълдъръм, заяви след изненадваща среща, че централната банка ще вземе всички необходими мерки, за да държи инфлацията под контрол, предаде Investor.bg.

Съветът за координиране на икономиката проведе среща в Анкара в петък, 18 ноември, за да обсъди как да изолира икономиката от последната волатилност на финансовите пазари, която според политиците се дължи най-вече на глобалните развития. Това съобщиха от кабинета на министър-председателя след 4-часовата сесия. Събитието първоначално не бе част от програмата на Йълдъръм за деня, но бе обявено около обяд.

Панелът от високопоставени политици на страната срещна председателя на централната банка Мурат Четинкая, вицепримиерът Мехмет Шимшек, който отговаря за хазната, и финансовият министър Начъ Агбал, след като лирата започна да се търгува на рекордно ниски нива.

Турската валута поевтиня с 1,1% спрямо щатския долар рано в петък, след като настроенията около развиващите се пазари останаха мрачни, а инвеститорите залагаха, че турските централни банкери няма да повишат разходите за кредитиране, за да подкрепят валутата, когато се съберат за месечната си среща за определяне на лихвените проценти на 24 ноември.

„Турската централна банка внимателно следи настоящите развития и ще вземе необходимите мерки в съответствие с целта ѝ за ценова стабилност“, се казва в изявлението. Освен това ще бъдат приложени реформи, които ще засилят устойчивостта на икономиката към шокове.

 

 

Последни новини
Още от Новини