Бюджет 2017 задълбочава негативните тенденции в съдебната власт

Иванка Иванова от Институт Отворено общество в Клуб Инвестор, 19.11.2016

Иванка Иванова, Институт Отворено общество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иванка Иванова, Институт Отворено общество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бюджет 2017 в частта си, касаеща съдебната власт, предполага, че една голяма част от негативните тенденции в сектора ще бъдат потвърдени и задълбочени. След 2008 икономическата криза нанесе сериозен удар върху разходите за съдебната система на ниво Европа. Това каза Иванка Иванова от институт Отворено общество в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Клуб Инвестор с водещ Ивайло Лаков. Тя коментира темата за бюджета на съдебната власт и недовършената реформа.

У нас Висшият съдебен съвет (ВСС) предлага една сума за бюджета на съдебната власт, а Министерството на финансите – друга. В крайна сметка Министерски съвет гласува по-скоро предложенията на Министерството на финансите. Положителна новина е, че постепенно разликите в тези две предложения се свиват. Сега разликата между искането на ВСС (597 млн.) и това, което предлага Министерството на финансите (около 560 млн.) е само около 30 млн. лева, каза Иванова.  

България обаче не влиза в общата тенденция на намаляване на разходите за правосъдие, която наблюдаваме сред страните членки на ЕС. Проблемът е, че ефективността на правосъдието липсва, ако съдим по доверието, с което се ползва системата. Наказанията, които тя налага, са за дребни престъпления, а липсва фокусът върху лица на високи държавни длъжности, които спомагат за извършването на масови и системни престъпления на по-ниско ниво, коментира Иванова.

Повече по темата можете да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини