ЯЦБ започва изкупуване на облигации на фиксирана доходност

Целта е понижаване на доходностите

Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) продължава с пълна сила да използва неконвенционалните инструменти за правене на парична политика.

След като през месец септември паричната институция определи поддържането на доходностите по 10-годишните държавни ценни книжа (ДЦК) на нива от около 0% като основна цел, сега прави всичко възможно наистина тази цел да бъде изпъленена.

След избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, очакванията за увеличаване на държавните разходи в най-голямата световна икономика и инфлацията задвижиха нагоре доходностите по държавните ценни книжа по света. Доходността по японските 10-годишни ДЦК се покачи над 0%, като ЯЦБ реагира веднага, обявявайки, че ще изкупува ДЦК при фиксирана доходност. Това ще се случва чрез две операции на ден. Повече за матуритета на ценните книжа, които мярката ще обхване, и още подробности по темата във видеото с коментара на Дейвид Инглес:

 

Последни новини
Още от Новини