Молбите за помощи при безработица в САЩ на 43-годишно дъно

Очакванията на икономистите бяха по-песимистични

Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg

Молбите за помощи при безработица се понижиха с 19 хил. до 235 хил. през седмицата, приключила на 11 ноември, предаде Bloomberg. Това е най-ниското ниво на индикатора от 1973 насам и е под очакванията на икономистите, анкетирани от Bloomberg. Усреднената прогноза, базирана на проучването на Bloomberg сред икономисти, сочеше към нови 257 хил. молби за помощи при безработица за миналата седмица.

Данните показват най-резкия спад в новоподадените молби за помощи при безработица в САЩ от юни насам, като индикират силната позиция, в която се намира пазарът на труда в САЩ в момента.

Данните за молбите за помощи при безработица са един от индикаторите, които дават насоки за състоянието на пазара на труда в САЩ и за евентуалните действия на Федералния резерв. Следващото заседание на Фед е на 13 и 14 декември, акто тогава ще бъде взето решение за паричната политика. Очакванията за повишаване на лихвите в най-голямата икономика в света се приближиха до 100%, след като избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ подхрани очакванията за мащабни фискални стимули, които да ускорят инфлацията.

Последни новини
Още от Новини