С колко ще забави Доналд Тръмп борбата срещу глобалното затопляне

Новият американски президент неведнъж е отричал климатичните промени

Демонстрация на моментално замръзваща вода при много ниски температури на брега на р. Лена, Якутск, Русия. 13/2/2016. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Демонстрация на моментално замръзваща вода при много ниски температури на брега на р. Лена, Якутск, Русия. 13/2/2016. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Отричането на климатичните промени от Доналд Тръмп и враждебното му отношение към възобновяемата енергия са ясни, но конкретното влияние на президентството му върху глобалния енергиен микс е трудно да се прогнозира. Годишните данни от Международната енергийна асоциация (IEA) предлагат някои насоки, коментира Bloomberg.

Източник: IEA

Докладът на асоциацията - Перспективите пред световната енергетика - очертава 3 хипотези.

Основният сценарий, наречен Нови политики, предполага присъединилите се към споразумението за климата в Париж да спазят ангажиментите си и да започнат да съкращават емисиите. То обаче все още е недостатъчно за достигането на втория потенциален резултат, при който се ограничава повишаването на глобалната средна температура под 2 градуса по Целзий спрямо нивата преди индустриализацията. 

В доклада не се посочва нищо за Тръмп и изпълнителният директор на IEA Фатих Бирол заяви в сряда, че е твърде рано да се прогнозират последствията от неговата победа. Въпреки това ясно заявените намерения на новоизбрания президент – да се оттегли от Парижкото споразумение и да отмени плана за чиста енергия на Барак Обама – очертават трети сценарий, при който ще бъде направено много малко за справянето с климатичните промени отвъд текущите политики.

Източник: IEA

Непоемането от страна на САЩ на ангажиментите за климата и чистата енергия ще отслаби, но няма да спре тенденцията на намаляване на дела на въглищата в националния енергиен микс, отчетена по време на управлението на Обама. До 2040 количеството електроенергия, генерирано от въглища, ще спадне с 21% от нивата си от 2014, което е доста по-малко от 41%-ия спад, ако новите политики, включително Парижкото споразумение и планът за чиста енергия бъдат въведени, показват данните на IEA. Природният газ ще получи тласък и би нараснал с 56% спрямо 27% в последния сценарий. Ръстът при вятърната и слънчевата енергия, където цените спадат – ще се забави.

Източник: IEA

Така САЩ няма да допринесе значително за предотвратяване на глобалното затопляне. До 2040 те биха постигнали 10% съкращаване на емисиите от нивата през 2014. За сравнение, 67% са необходими, за да се запази увеличението на температурата до 2 градуса по Целзий. Тръмп може да стигне още по-нататък, отслабвайки федералната подкрепа за чиста енергия или регулациите за подобряване на енергийната ефективност на превозните средства.

Източник: IEA

Всичко това може да разкъса на парчета постигнатото споразумение в Париж. Китай и Индия, най-големят и четвъртият най-голям замърсител, които за първи път миналата година поеха ангажимент за съкращаване на емисиите си, сега биха имали по-малък стимул да се присъединят към тези политики.

Източник: IEA

Постигането на споразумението от Париж отне над две десетилетия. Световен провал може да преобърне дългосрочната перспектива за изкопаемите горива, обърквайки нарасналите прогнози, че търсенето на петрол и въглища ще намалява. 

Източник: IEA

Последни новини
Още от Новини