Преговорите между ОПЕК и Русия продължават без Иран и Ирак

Представители на ОПЕК и Русия ще се срещнат в Доха утре

Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия ще се срещнат в Доха в четвъртък, 17 ноември, за още един кръг на преговори без петролните министри на Ирак и Иран – двете страни, които за момента се отличават като най-големите пречки пред постигането на споразумение за ограничаване на петролните добиви.

Страните членки на ОПЕК са готови да постигнат споразумение до 30 ноември, когато предстои срещата на организацията във Виена, каза генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо. Саудитска Арабия, Иран и Ирак обаче все още не могат да намерят общ език за разпределението на квотите при понижение на петролното производство. Иран и Ирак искат да бъдат изключени от поемането на ангажименти при понижаване на добивите, а следката, постигната на 28 септмври в Алжир, е с все по-неясен изход. Повече от 18 часа на преговори през миналия месец във Виена не успяха да сближат позициите на петролните производители, а без официално да е постигнато споразумение за ограничаване на добивите, Международната агенция по енергетика прогнозира четвърта поредна година на свръхпредлагане догодина.

„Дипломацията за замразяване на добивите продължава с пълна сила. Смятаме, че Саудитска Арабия иска да направи така, че всичко да приключи преди срещата на 30 ноември“, изразиха оптимизъм за постигането на споразумение от консултантската компания Petromatrix.

Русия ще води неформални консултации с представили на някои страни членки на ОПЕК на Форума на страните износителки на газ в Доха на 17 и 18 ноември, казаха от руското енергийно министерство вчера, 15 ноември. Иран и Ирак обаче няма да изпратят свои представители в Доха.

И докато на Иран, Либия и Нигерия им беше гарантирано „специално отношение“ по въпроса със споразумението от Алжир, Ирак все още не е получил подобни уверения, каза генералният секретар на ОПЕК Баркиндо.

Саудитска Арабия, Иран и Ирак са най-големите производители в ОПЕК, като на тях се пада дял от 55 на сто от общото производство на картела. Отсъствието на Иран и Ирак от срещата в Доха утре несъмнено понижава шансовете за постигането на някакво споразумение, но разговорите между присъстващите членки на ОПЕК и Русия ще бъдат следени с интерес.

Последни новини
Още от Новини