Стинг открива Батаклан година след атаката в Париж

Официално 1700 са жертвите на най-кървавите атентати във Франция

Стинг по време на открит концерт в Браян парк, Ню Йорк. 25.10.2001. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg News. Стинг по време на открит концерт в Браян парк, Ню Йорк. 25.10.2001. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg News.

С концерт на британската поп легенда Стинг ще бъде отбелязано повторното отваряне на парижката концертна зала Батаклан година след самоубийствения джихадистки атентат, който потопи залата в кръв, пише Bloomberg. 90 души бяха разстреляни или убити с взривяващи се колани. 

Координираната атака в Париж на 13 ноември миналата година причини смъртта на общо 130 души, а още стотици бяха ранени в най-тежката екстремистка атака, която някога е преживявала Франция. 

От зала Батаклан заявиха, че всички 1000 билета за концерта на Стинг са продадени за "по-малко от 30 минути", а оцелелите и техните семейства също са били поканени на концерта в събота вечер, 12.11.2016. 

65 годишният Стинг не е чужд на Париж - свирил е преди десетилетия, в далечната 1979, като водещ вокал на The Police. Новият албум на певеца "57th & 9th" излезе в петък. 

Стинг заяви, че приходите от концерта ще бъдат разпределени на две благотворителни организации, подпомагащи оцелелите от терористични атентати. Над 1700 души официално са признати, като жертви на терористичните атаки в Батаклан, парижките кафенета и Националния стадион на Франция.  

Концертната зала, която е възстановена изцяло до състоянието си преди атаката, ще остане затворена до събота, когато се навършва годишнината от атаката. Властите планират да открият мемориален плакет в памет на жертвите. 

Освен загиналите, девет души са били хоспитализирани в следствие на атаката, а други са парализирани или страдат от други трайни увреждания на здравето. Правителството заяви, че над 600 души все още получават психологическа помощ и лечение във връзка с терористичните атаки. 

Последни новини
Още от Новини