Стенли Фишер: Фед е близо до повишаване на лихвите

Заместник-гуверньорът на Фед намекна за действия през декември

Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Заместник-гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Стенли Фишер каза, че централната банка почти е постигнала целите си за пълна заетост и ценова стабилност, като засили аргументите за повишение на лихвите, предаде Bloomberg.

„По мое мнение Фед е доста близо до постиганео и на двата компонента от мандата си – инфлационния и заетостта. Съответно доводите за постепенно премахване на разхлабената парична политика са доста силни, като не забравяме, че бъдещето е несигурно и паричната политика не следва предварително начертан курс“, написа Фишер в свои бележки, които ще бъдат представени на конференция на централната банка на Чили.

От 2008 насам Фед е повишавал лихвите само веднъж – през декември 2015, като тогава повишението беше от 0,25 процентни пункта. Централните банкери обаче сигнализираха, че второто повишение през 2016 е неизбежно със затягането на пазара на труда, увеличаването на заплатите и нарастването на напрежението върху цените.

„Вероятно ще има значително разминаване в политиките за известно време. Аз съм сравнително оптимистично настроен за  това, че ефектите от продължаващата нормализация на паричната политика в САЩ ще бъдат възможни за управляване от чуждите икономики“, каза още Фишер.

Заместник-гуверньрът на Фед изрази увереност, че глобалните рискове пред перпективите на Фед са се понижили.

„Условията на финансовите пазари се подобриха в сравнение с началото на годината. Дори първоначалната турболенция на пазара след Brexit се оказа краткосрочна. Аз съм умерен оптимист, че пречките пред американската икономика и инфлация от поскъпването на долара, вече са преминати и че чуждестранните икономики са в по-стабилна позиция, която поставя по-малък риск върху американската икономика“, каза Фишер.

Въпреки насоките за повишение на лихвите, Фишер каза, че лихвите в САЩ ще бъдат повишени по-бавно и с по-малко общо номинално ниво в сравнение с предишни цикли на затягане на паричната политика.

След като Доналд Тръмп беше избран за президент на САЩ, вероятността за повишение на лихвите през декември, възприемана от пазарите, се понижи до под 50%, но след това се възстанови и отново е на нива от около 80%.

Последни новини
Още от Новини