Иран е увеличил добивите с най-много от вдигането на санкциите насам

Само през октомври страната добавя 210 хил. барела дневно към производството си

Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News

Иран, който иска да бъде изключен от ограничаването на петролното производство, договорено от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в Алжир, съобщи пред картела, че е увеличил производството си с най-много от вдигането на санкциите срещу страната насам. Друг производител, който иска да бъде изключен от договорката за понижаване на добивите – Ирак – не сподели своите данни, предаде Bloomberg.

Санкциите срещу Иран бяха вдигнати през януари, а само през октомври страната е повишила добивите с 210 хил. барела дневно, показаха данните в доклад на ОПЕК.  Прочитът на данните е с 230 хил. барела над очакваното от организацията, които в края на месеца ще договорят с колко точно всяка страна производителка ще трябва да понижи производството. Друг любопитен акцент в доклада на ОПЕК е това, че производството на Саудитска Арабия, което обикновено се понижава в този момент от годината, остава близо до рекордно високи нива.

Цената на петрола се възстанови с около 16% в седмиците след решението на ОПЕК за ограничаване на добивите в Алжир – решение, което сложи край на поддържаната 2 години политика на ОПЕК да няма ограничаване на добивите. Впоследствие обаче цените отстъпиха заради притесненията, че принципната договорка от Алжир няма да бъде спазена във вида, в който беше постигната.

Производството на Иран се е увеличило през септември с повече, отколкото през последните 5 месеца взети заедно:

В доклада на ОПЕК обаче се казва, че регулирането на производството от страни в и извън организацията ще ускори темпа на понижение на рекордните запаси от петрол и ще помогне за ребалансирането на пазара. През септември нивото на запасите от петрол остава на равнище от над 300 млн. барела повече от средната стойност за последните 5 години.

Към 14:05 ч. българско време петролът сорт Брент губи 1,30% до $45,25 за барел.

Последни новини
Още от Новини