IEA повиши прогнозата си за добив на петрол от страните производителки извън ОПЕК

Агенцията повиши и перспективата за производство на петрол от Русия

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Международната енергийна агенция (IEA) повиши прогнозата си за производството на петрол от страните производителки извън ОПЕК през тази година, увеличавайки и перспективата за добивите на Русия, съобщава Bloomberg.

Ръстът на предлагането от страните извън ОПЕК ще се повиши с 500 хил. барела дневно. По този начин IEA очаква добивите на петрол да нараснат със 110 хил. барела спрямо оценките от миналия месец. Добивите на петрол на Русия вероятно ще нараснат с 190 хил. барела дневно, с което се очаква да бъде отчетен ръст от 230 хил. барела през 2016.

По-голямото производство от страните производителки извън ОПЕК, включително Русия, Бразилия и Казахстан, представляват предизвикателство за 14-членна група на страните износителки, чиито лидери ще се срещнат в края на ноември, за да уточнят детайли около споразумението за съкращаването на добивите. Докато Русия обяви, че ще се присъедини към споразумението с ОПЕК, нейното собствено производство скочи до рекордни нива от началото на разпадането на Съветския съюз насам.

Графика: Bloomberg

Бразилия се очаква да повиши производството си с 280 барела на ден следващата година, докато канадското производство – да нарасне с 225 хил. барела, а предлагането от страна на Казахстан с 160 хил., става ясно от прогнозите на базираната в Париж Международна енергийна агенция. Предварителни оценки сочат, че предлагането на страните производителки извън ОПЕК ще достигне общо 57,2 млн. барела на ден.

Докато добивът на петрол от страните производителки извън ОПЕК се очаква да спадне с 900 хил. барела дневно през тази година, той се покачи с почти 500 хил. барела на ден миналия месец, след като бяха открити нови полета, посочват още от агенцията.

 

Последни новини
Още от Новини