Новата газова връзка България - Румъния влиза в експлоатация в петък

72-часовите тестове на връзката са осъществени без проблеми преди седмици

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Новата газова връзка с Румъния - между Русе и Гюргево, ще бъде въведена в експлоатация на 11 ноември 2016, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, цитиран от Investor.bg.

Той определи събитието като "много силен знак за диверсификация на доставките на природен газ в България, както и на доставки от България към Източна и Централна Европа".

По думите на Иванов работата по тази връзка се е забавила повече от 3 години, след като първият изпълнител на проекта не е успял да преодолее технически проблем - смачкана тръба по дъното на р. Дунав. 

В крайна сметка обаче през април беше сключен договор с нов изпълнител, който финализира проекта, обясни председателят на КЕВР.

Засега все още не е изградена компресорната станция на румънска територия, която да гарантира нормален газов поток към България. Налягането на румънскатагазопреносна мрежа е едно от най-ниските в Европа и това налага изграждането на такава станция, за да могат да бъдат осъществени доставките към България.

Този проблем ще бъде решен, категорично е заявил е Иван Иванов. Според него никой няма да построи интерконектор без да има начин да се осъществи газовия обмен.

Пред Investor.bg председателят на енергийния регулатор е уточнил, че 72-часовите тестове на връзката са били осъществени преди седмици и резултатите от тях не показват проблеми.

Иванов коментира откритото писмо на БФИЕК за липсата на заявки за доставка на "Овергаз" към "Булгаргаз". Той призна, че методиката за определяне на цената на обществения доставчик в момента действително ощетява компаниите, които правят заявките за годишното си потребление в регламентирания срок.

"Не е редно поради закъснение на заявител за доставка на природен газ от обществения доставчик да се стига до промяна в цената на всички крайни потребители", обясни той.

 

Вчера, 08.11.2016, от индустриалните енергийни консуматори алармираха, че "Овергаз" не прави заявки за доставка на природен газ от "Булгаргаз". Опасенията на индустрията са, че дружеството ще прави извънредни заявки за допълнителни количества, което обаче ще повиши разходите на обществения доставчик. Това ще се отрази върху цената на газа за всички крайни потребители, припомня Investor.bg.

Иванов уточни, че на база на заявките на "Овергаз" за 2016 година, дружеството получава около 13% от вноса на "Булгаргаз" в страната, или между 350 - 400 млн. куб. метра годишно.
Той каза още, че на този етап няма яснота дали дружеството ще разчита въобще на "Булгаргаз" за доставки.

Последни новини
Още от Новини