България не поставя под съмнение необходимостта от кохезионната политика

Това ще бъде позицията на страната по време на заседанието на Съвета по кохезионна политика на 16 ноември в Брюксел

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

България ще защити продължаването на кохезионната политика с аргументи, че дава резултати и има добавена стойност за всеки европейски регион. Това ще бъде позицията на страната ни по време на заседанието на Съвета по кохезионна политика, което ще се проведе в Брюксел на 16 ноември. Тя беше обсъдена по време на правителственото заседание днес, съобщиха от Министерския съвет.

В Брюксел вече се чуват призиви политиката за икономическо, социално и териториално сближаване на ЕС да бъде прекратена след 2020. Чрез нея се подпомагат новите страни в общността да постигнат стандарта на живот на старите членове. ЕС отпуска средства от бюджета си за реализацията на различни проекти по кохезионната политика, предаде Investor.bg. 

Финансирането на проектите в отделните държави от общността става чрез европейските фондове.

Словашкото председателство трябва да информира за напредъка по отношение на опростяването на правилата за управлението на структурните и инвестиционните фондове. България ще поддържа тезата, че е нужно намаляване на административната тежест, но не само за бенефициентите на европейски средства, а за всички участници в процеса на изпълнение на инвестициите.

По време на заседанието на кабинета е обсъдена и позицията на България на Съвета по икономически въпроси, на което ще се разглежда бюджета на ЕС за следващата година.

Трите отговорни институции - Европейската комисия, Европейският парламент и Европейският съвет, не успяха да се разберат за финансовата рамка на общността за 2017. В момента тече т.нар. "помирителна процедура", в която институциите да изгладят различията си.

От Министерския съвет декларират, че България ще съдейства активно за постигането на споразумение по проектобюджета на ЕС. Така той ще може да бъде приет навреме и ще бъдат осигурени средствата, необходими за изпълнение на новите политики и програми.

Срещата на финансовите министри от ЕС за бюджета е насрочена също за 16 ноември.

Последни новини
Още от Новини