54 млн. евро си разпределят държавите по програма Черноморски басейн 2014-2020

Тя ще заработи в края на годината

Евро банкноти. Снимка: Freeimages.com Евро банкноти. Снимка: Freeimages.com

Програма „Черноморски басейн“ 2014-2020 ще заработи в края на годината, когато ще бъде отправена официална покана за кандидатстване с проекти. Това обяви зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова при откриването на първия информационен семинар по програмата в Бургас, съобщават от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. 

Бюджетът по програмата е 54 млн. евро, като десет държави от Черноморския басейн ще могат да се възползват от финансиране. Това са:  Азербайджан, Армения, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна.

Общата цел е подобряване на благосъстоянието на хората в регионите на басейна на Черно море чрез устойчив растеж и съвместно опазване на околната среда.

Ще се финансират проекти за опазване на околната среда, намаляване на негативните въздействия от човешката дейност и инициативи, свързани с туризъм и устойчиви туристически маршрути.

Програмата дава възможност и за мерки за модернизация на селското стопанство и предприемачеството в тази сфера. Всички дейности трябва да бъдат насочени към развитието на териториите около Черноморския басейн.

България имаше ключово участие в програмата през предходния програмен период, подчерта Николова. Тогава са реализирани общо 50 проекта с участие на български партньори. Например финансирани са проекти за създаването на изкуствени рифове в пет държави.

При подготвяния прием проектите ще могат да се подават онлайн. 

Последни новини
Още от Новини