A4E и ефективността на авиосектора в Европа

Томас Райнхарт, директор на A4E - Airlines for Europe

Томас Райнхарт, директор на A4E по време на интервю за Авиошоу, Bulgaria ON AIR, Монако, 3 ноември 2016. Снимка: С.Грозева/Bloomberg TV Bulgaria Томас Райнхарт, директор на A4E по време на интервю за Авиошоу, Bulgaria ON AIR, Монако, 3 ноември 2016. Снимка: С.Грозева/Bloomberg TV Bulgaria

Ефективността на европейското въздушно пространство е първият приоритет на Airlines for Europe - ново обединение на големите европейски авиопревозвачи, каза директорът на A4E Томас Райнхарт в интервю за Александър Богоявленски от Авиошоу на Bulgaria ON AIR по време на ежегодната конференция APG World Connect 2016 в Монако на 2-4 ноември 2016.

"Първо - да се направи европейското пространство много по-ефективно – един възможен начин е да се намалят таксите за въздушен контрол, така че да станат справедливи", каза Райнхарт.

Според проучването на PwC от октомври 2016 на сектора от 2010 до днес европейският БВП е намалял с не по-малко от 12 млрд долара. "това са загуби, които иначе биха могли да бъдат инвестирани. Бихме могли да инвестираме в работни места – 40 000 работни места", каза Рейнхарт.

"Също така – и което е още по-важно – да се направи опит да се ограничат стачките на авиодиспечерите. Имаше големи смущения".

В Airlines for Europe членуват 13 авиокомпании, сред които AirFrance-KLM, Lufthansa Group и др., които превозват общо над 500 млн. пътници годишно, или около 2/3 от пътникопотока в Европа.

Чуйте повече за предизвикателствата пред авиосектора в откъса от интервюто, излъчено в предаването "В развитие" с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

A4E публикува осъвременена версия на изследването на PwC за икономическото въздействие на стачките на авиодиспечерите (ATC) в Европа. То включва вече и данните от 2016 и показва, че от 2010 последиците от стачките на авиодиспечерите са нанесли щети за 12 млрд. евро на европейската икономика, свързани с над 140 000 работни места.
От 2010 има 217 дни на протести на ATC в ЕС, които се равняват на почти един месец стачки всяка година. Общо 278 дни на смущения е имало до 30 септември 2016, включително дните преди и след стачките на диспечерите, защото полетите са анулирани предварително и натрупаните смущения се прехвърлят и на следващия ден след протеста.

В ЕС стачки на ATC се провеждат най-често във Франция, следвана от Гърция, Италия и Португалия. Те са довели до 35 000 отменени полети и над 7 млн. минути закъснения на авиокомпаниите от A4E.
Европейската туристическа индустрия е първата жертва на протестите на авиодиспечерите и в нея щетите са за около 7,3 млрд. евро.

Проучването показва интересен факт: страните, където най-често има стачки на авиодиспечерите, най-много разчитат на пътуванията и туризма.

Последни новини
Още от Новини