В Бюджет 2017 има грешка за над 2 млрд. лв.?

Според депутата от ДПС Петър Чобанов трябва да се изготви нов проектобюджет

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Разчетите относно Бюджет 2017 са базирани на недействителни цифри, а приходите са силно подценени. Това коментира депутатът от ДПС Петър Чобанов по време на обсъждането на първо четене на Закона за държавния бюджет за 2017 в парламентарната бюджетна комисия, допълвайки, че има сериозно разминаване в разчетите на финансовия министър Владислав Горанов и данните на НСИ. 

Според статистиката до октомври 2016 г. брутният вътрешен продукт на страната е 88 млрд. лв., докато според записаното в проектобюджета икономиката ни е създала стоки и услуги за около 86 млрд. лв. 

"Това са над 2 млрд. лв. разлика, което прави абсолютно недействителни всички сметки за следващата година. На базата на по-ниски очаквания за БВП лесно се отчитат по-високи постъпления в хазната. Когато брутният вътрешен продукт е нереален и заложените цифри са по-малки от реалните, дори при потиснат икономически ръст може да бъде генериран излишък в размер на 700 млн. лв., които да отидат за различни политики", каза Чобанов пред Investor.bg.

Той уточни още, че когато финансовото министерство е правило изчисленията си,  не са взети предвид фазите на икономическите цикли и ако тази година е била положителна с реализирани бюджетни излишъци, то не е ясно дали 2017 г. ще е такава и дали няма да има спад.

Според Чобанов най-разумното е да се оттегли проектобюджетът за 2017 г. и да се изготви нов, базиран на реалните числа. 

Депутатите от бюджетната комисия обаче отхвърлиха предложението.

Владислав Горанов нито потвърди, нито отрече твърденията на Чобанов. Неглижира въпроса и каза, че не зависи от него. Но така или иначе вероятно дори с коригирана прогноза нямало да се отрази сериозно на сметките.

Последни новини
Още от Новини