Производителността в САЩ расте най-бързо от 2 години насам

Молбите за помощи при безработица на 3-месечен връх

Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg

Молбите за помощи при безработица в най-голямата икономика в света – американската – неочаквано се повишиха да най-високото си ниво от почти 3 месеца насам, като се отлепиха от 40-годишното дъно, което бяха достигнали.

Броят на подадените молби за помощи за безработни се увеличава със 7 хил. до 265 хил. за седмицата, приключила на 29 октомври, показаха данните на Министерството на труда. Средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, беше те да достигнат 256 хил.

Дори и след увеличението обаче новоподадените молби за помощи при безработица остават близо до средната стойност за 2016 – 264 хил.

В същото време броят им остава под психологическата граница от 300 хил. вече 87 поредни седмици – най-дългият подобен период от 1970 насам.

На този фон производителността на труда донесе по-положителни настроения около американската икономика. През третото тримесечие на 2016 производителността на американските работници е нараснала с 3,1% на годишна база, което е най-бързият темп на прираст за последните 2 години.

По този начин се прекъсва серията спадове в индикатора през последните тримесечия, която се оказа най-дългата от 1979 насам.

„Тримесечието беше силно за икономиката и за производителността на труда“, каза Том Симонс, старши икономист в Jefferies.

През последните 5 години производителността на труда в САЩ расте средно с 0,6%, което е най-слабият подобен период от 1978-1982 насам.

След тази серия икономически данни от САЩ, утре, 4 ноември, очакваме важните официални данни за новите работни места в най-голямата световна икономика. Вчера, 2 октомври, данните на частната ADP показаха, че през октомври в Америка са били разкрити 147 хил. нови работни позиции.

 

Последни новини
Още от Новини