Финансовите резултати на Societe Generale надминаха очакванията

Нетната печалба на банката бележи спад от 2,4%

Седалищете на Societe Generale в Париж, Франция. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Седалищете на Societe Generale в Париж, Франция. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Френската банка Societe Generale отчете печалба за третото тримесечие, която надхвърли очакванията на анализаторите, като за това помогнаха по-високите приходи от търговия с акции и облигации, предаде Bloomberg.

Нетната печалба бележи спад от 2,4%, като се понижава до 1,1 млрд. евро спрямо третото тримесечие на 2015. Въпреки спада, печалбата е над очакваните от анализаторите 790 млн. евро. За тези положителни финансови резултати помогна ръстът в приходите от търговия с акции в размер на 17% до 482 млн. евро.

Приходите на Societe Generale бележат спад от 5,6 на сто през третото тримесечие на 2016 на годишна база до 6,01 млрд. евро. Провизиите на банката за лоши кредити се понижават с 27% до 147 млн. евро.

Втората най-голяма банка във Франция по пазарна стойност затваря клонове в рамките на страната и понижава разходите, докато по-високите капиталови изисквания и рекордно ниските лихви ограничават възвръщаемостта.

Societe Generale обаче предприе малко по-различна стратегия от други големи европейски кредитори като Deutsche Bank и Credit Suisse, като избегна дълбокото преструктуриране на бизнеса си в сектора на инвестиционното банкиране.

От началото на годината акциите на Societe Generale са загубили 20% от стойността си, но представянето им не е по-слабо от средното за банковите ценни книжа в Европа. Индексът, който измерва представянето на банковите акции в Европа - Bloomberg Europe 500 Banks and Financial Services Index – е загубил 21% от началото на 2016.

Последни новини
Още от Новини