Британският парламент ще трябва да одобри задействането на член 50

Правителството на Мей загуби битката със съда

Тереза Мей, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Тереза Мей, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Преди да бъде задействан член 50 и да започнат да текат двете години срок по излизането на Великобритания от ЕС, ще трябва да има гласуване в британския парламент, предаде Bloomberg.

По този начин задействането на процеса по излизане от съюза не е в ръцете само на правителството и премиера, а на целия парламент. Такова решение взе Висшият съд на Лондон.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей каза, че ще задейства процеса по излизане от ЕС до края на март 2017, но решението на съда сега може и да обърка плановете ѝ, тъй като в британския парламент има доста депутати, които не подкрепят Brexit. Първоначалната реакция на решението показва очаквания поне за забавяне в задействането на процеса по напускане на ЕС.

“Ако бъде задействан член 50, това неминуемо ще означава промяна на закона”, обясни решението на съда съдия Джон Томас. По думите му това няма как да стане без решение на парламента.

Споровете и неяснотите около това как може да бъде задействан член 50 от Лисабоския договор за свързани с това, че в текста на договора е записано, че всяка страна членка може да напусне „в съответствие със собствените си конституционни изисквания“ - термин, който не е дефиниран и който позволява различна интерпретация от различните страни, пише The Guardian.

Решението на съда беше взето само две седмици и половина след като въпросът влезе за разглеждане.

Правителството на премиера Мей поддържаше позиция, че премиерът има властта, под изключителното право на короната, да задейства процеса по излизане.

Обратната позиция беше, че за толкова важна законова промяна е необходимо одобрение от парламента и ако единствено министрите вземат решение за задействане на процедурата по напускане на ЕС, това би подкопала върховната власт на парламента.

След решението на съда паундът скочи спрямо долата с около 1%:

Източник: Bloomberg Terminal

Последни новини
Още от Новини