Георгиева: Предложението на СБ е уникално за мен и България

Напускането на ЕК не е обвързано с кампанията за генерален секретар на ООН, категорична е Кристалина Георгиева

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Снимка: Graham Barclay/Bloomberg News Българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Снимка: Graham Barclay/Bloomberg News

"Предложението, което ми направи Световната банка, е уникално и за мен, и за страната ни. То определено заслужава да бъде прието", заяви в интервю за БНР българският еврокомисар в оставка Кристалина Георгиева.

"Аз съм много благодарна на президента на Световната банка, че ми направи това предложение и че смята, че аз съм точно този човек, който може да бъде първият главен изпълнителен директор в Световната банка. Когато се появи такава възможност, разумният отговор е един и той е „Да”, заяви Георгиева, пише Investor.bg.  

Тя подчерта, че този пост е много значим и се създава за първи път в историята на групата на Световната банка. За първи път в едни ръце се дава управлението на най-голямата съставка на тази група, която се занимава с финансиране на проекти в страните със среден доход и в най-бедните страни, поясни тя.

"В света, в който живеем, все повече най-големите проблеми, с които се сблъскваме, са глобални – от климатични изменения до миграция. Това не са проблеми, които една страна или регион може да решава сам. Глобалните институции като Световната банка са по-значими днес, отколкото бяха, когато преди 7 години аз работех там", коментира Георгиева.

Тя даде за пример бежанската криза, която за Европа е толкова сериозна, че в сегашната работа на Кристалина Георгиева като човек, отговарящ за бюджета, е в центъра на нейното внимание. "Но ние не можем да я решим сами и само тук. Ние можем да се справим с нея, само ако хората в страните, от които тръгват, имат по-добри условия за живот и повече възможности за работа. Това именно е в задачите на Световната банка", посочи тя.

Георгиева допълни, че Европа е собственик на около 30% от институциите в групата на Световната банка и е много важно да използва своята инвестиция там добре. В дискусията в Съвета на директорите на Световната банка представителите на Европа са били изключително доволни, че има шанс европеец да заеме позицията, каза тя.

Напускането на ЕК няма никаква връзка с кампанията за генерален секретар на ООН, категорична е Георгиева. Участието ѝ в надпреварата е било резултат от това, че няколко източноевропейски страни са помолили премиера Бойко Борисов да я издигне като последен шанс Източна Европа да получи тази позиция. Според Георгиева постъпката на премиера е била правилна.

"Правилно беше и моето решение. Аз нямам никакво съжаление за това, че опитахме", коментира тя.

Последни новини
Още от Новини