Британската икономика е изложена на по-голяма несигурност

Финансовият министър на Великобритания Филип Хамънд предупреди за бъдещите рискове пред британската икономика

Снимка: Christopher Goodney/Bloomberg Снимка: Christopher Goodney/Bloomberg

Британският финансов министър Филип Хамънд предупреди, че икономиката на страната е изложена на по-голяма несигурност на фона на преговорите на правителството за излизане на Великобритания от ЕС. Финансовото министерство се подготвя за справяне с неочакваните икономически последствия, предаде Bloomberg.

Последните официални данни за ръста на БВП на Великобритания сочат, че икономиката се представя по-добре от очакваното, отчитайки повишение от 0,5% - 0,2% над очакваните нива. Въпреки това, преговорите за Brexit, които се очаква да бъдат стартирани следващата година, могат да се окажат пречка пред икономическия растеж.

Трябва да погледнем данните и разберем, че икономиката, която към момента показва, че е адаптивна и силна, навлиза в период, който вероятно ще бъде изпълнен с голяма несигурност, коментира Хамънд в интервю за Channel 4 News. “Единственото разумно нещо, което може да се направи според мен, е да бъдем подготвени за различни сценарии и да се уверим, че можем да отговорим адекватно на ситуацията независимо по какъв път ще тръгне икономиката през следващите 12-18 месеца“, коментира той. 

Последните данни за ръста на икономиката не оправдават реториката преди провеждането на референдума, а именно, че вотът за Brexit ще доведе до навлизането на Великобритания в рецесия. Въпреки това, преговорите по излизането на страната от ЕС все още не са започнати, което означава, че няма да бъдат усетени осезаеми ефекти известно време.

„Бизнесите и пазарите изчакват да видят резултата от преговорите с ЕС и смятам, че трябва да сме в състояние да подкрепим икономиката през този период", отбеляза Хамънд. 

 

 

Последни новини
Още от Новини