Нито лев увеличение на бюджета на НЗОК за 2017

Предвидените допълнителни средства от 160 млн. лв. ще бъдат насочени в резерва на касата

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Няма нито един лев увеличение на бюджета на НЗОК за догодина в сравнение с 2016. Това каза д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз (БЛС), пред БНР.

В проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2017 са предвидени 160 млн. лв. повече в сравнение с бюджета за тази година. В същото време публикуваният законопроект за държавния бюджет залага като приоритет подобряване на функционирането на системата на здравеопазването.

„Тези 160 млн. лв., които се декларират, са разпределени така в бюджета на НЗОК, че идеята за натоварването на извънболничната помощ, за увеличаване на нейната значимост, и по този начин за спестяване на средства от скъпоструваща болнична помощ, изобщо не кореспондира с тези идеи”, посочи Грозев.

По думите му „всичко отива в т. нар. резерв и никой не знае впоследствие къде отиват парите, сиреч могат да се прехвърлят от параграф в параграф”.

Междувременно представители на работодателите и на пациентите също изразиха недоволство от проектобюджета на здравната каса за следващата година, предаде Investor.bg

Както всяка година Министерство на финансите ни спуска някакъв бюджет и рамка, която ние трябва да поемаме, коментира Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите. 

Боян Бойчев от Асоциацията на индустриалния капитале гласувал "против" при приемането на проектобюджета на НЗОК, като сред причините за това са методологията на изчисляването му и липсата на контрол върху разходите. 

Проектът на Закон за бюджета на НЗОК за 2017 беше разгледан от Надзорния съвет на фонда миналата седмица. В него се предвижда разходите да бъдат близо 3,5 млрд. лв.

Българският лекарски съюз (БЛС) предлага бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година да бъде увеличен с 235 млн. лева. Съсловната организация смята, че парите са необходими за извънболничната медицинска помощ, за да има повече направления за преглед при специалисти.

Последни новини
Още от Новини