Печалбата на Coca Cola над очакванията

Стратегията на главния изпълнителен директор на компанията дава резултат

Coca Cola - лого. Снимка: Scott McIntyre/Bloomberg Coca Cola - лого. Снимка: Scott McIntyre/Bloomberg

Печалбата на най-големия производител на безалкохолни напитки в света – Coca Cola – за третото тримесечие изненада положително пазара, след като се оказа по-висока от прогнозите на анализаторите. Печалбата на компанията беше подкрепена от новите ѝ продукти – спортни напитки – и по-малки и рентабилни опаковки.

В цифри – печалбата достига 49 цента на акция, докато анализаторите очакваха 48 цента на акция. Приходите от своя страна бележат спад от 6,9% до $10,6 млрд., но остава над прогнозите на анализаторите от $10,5 млрд.

И докато потребителите на развитите пазари се насочват към по-здравословни напитки, главният изпълнителен директор на Coca Cola Мухтар Кент измести фокуса на стратегията на компанията от увеличаване на продажбите към увеличаване на печалбите. Неговата стратегия на орязване на разходите с $3 млрд., както и насочването към по-малки бутилки, продаващи се с по-високи маржове, подкрепя печалбите на Coca Cola. Освен това компанията успя да увеличи продажбите в някои региони, като приходите в Северна Америка растат с 3,3 на сто.

„Получаваме добър ръст на приходите, като се фокусираме върху по-малките разфасовки, върху иновациите и използваме нови маркетингови подходи“, каза главният оперативен директор на Coca Cola Джеймс Куинси в интервю за Bloomberg.

Компанията потвърди прогнозите си за приходите и печалбите за годината. Изгладената печалба на акция ще се понижи с 4% до 7 на сто спрямо миналата година, а органичният растеж (който изключва придобивания и движенията във валутните курсове), ще се увеличи с 3%.

Акциите на компанията поскъпнаха с 1,4% до $43,15 на акция в ранната търговия.

Последни новини
Още от Новини