Двойни глоби за превишена скорост предвиждат промени в закона

Те ще бъдат в диапазона между 600 и 1000 лв.

Снимка: Brett Gundlock/Bloomberg Снимка: Brett Gundlock/Bloomberg

Глобите за превишена скорост ще скочат двойно - в диапазона от 600 до 1000 лв. Това предвиждат промените в Закона за движение по пътищата, приети на второ четене в транспортната комисия в парламента, които предстои да се разискват в пленарна зала.

За превишаване на скоростта с над 50 км/ час глобите ще се увеличат двойно – стават 1000 лв. за каране на превозни средства от обществения транспорт и опасни товари, 700 лв. за по-голяма скорост в населени места и 600 лв. за нарушението извън населени места. 

При употреба на алкохол, наркотици, отказ от тест и каране без книжка за водачите следва спиране на колата от движение, вземане на малкия талон и сваляне на номерата.

"Пешеходците на пешеходна пътека трябва да имат права като на тротоар, но и те, както и шофьорите, имат и задължения. В Ирландия има знак на пешеходните пътеки „Погледни наляво” и „Погледни надясно”. Нещо подобно вече се въведе и у нас – знак „Погледни” със стрелка в съответната посока", каза пред БНТ Настимир Ананиев от РБ, допълвайки, че до няколко месеца трябва да се поставят такива знаци на пешеходните пътеки в страната. 

Ананиев каза също, че трябва по-ясна нормативна уредба за това как самите пешеходци да сигнализират на водачите на колите намерението си да пресекат пътното платно, за да се спре черната статистика с жертви на пешеходните пътеки.

"Ключови са промените и в битката с водачите без правоспособност", каза той. Над 600 души на седмица се хващат без шофьорски книжки. Това са хора, които може да не я носят, изобщо да не са карали курса и съответно никога да не са придобивали правоспособност или вече да имат много нарушения и от страх да не им се вземе книжката, казват, че нямат такава. За всички тези нарушители ще се прилага дерегистрация на автомобила, което означава сваляне на табелите на място, отписване от системата на МВР на колата и вземане на малкия талон за период от 6 месеца до една година за сметка на собственика на МПС, категоричен бе Ананиев.

Същата мярка ще се прилага за шофиране след употреба на наркотици, упойващи вещества и над 0,5 промила алкохол в кръвта, както и за отказ да се тества водачът с техническо средство, добави Ананиев. Той посочи, че предстои решение изпитите да се правят в Автомобилната администрация, а не в автошколите, след установените случаи на фрапиращи нарушения, както и че ще има строги санкции за купуване на шофьорски книжки.

Последни новини
Още от Новини